Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vesmír si pre nás prichystal ďalšie divadlo: Takýto Mesiac sa len tak nevidí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - V prípade priaznivého počasia bude na Slovensku možné vidieť celý priebeh úplného zatmenia Mesiaca. Začne sa v pondelok 28. septembra o 04.11 h. Naposledy ho na Slovensku bolo možné vidieť pred štyrmi rokmi.

Zvláštnosťou bude podľa Júliusa Kozu z Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici veľký uhlový rozmer Mesiaca, ktorý krátko pred maximom zatmenia prejde perigeom svojej dráhy. "Motiváciou môže byť skutočnosť, že na ďalšie zatmenie si budeme musieť počkať tri roky až do 27. júla 2018, ktoré bude najdlhším úplným zatmením v tomto storočí trvajúcim takmer 104 minút. Úplná fáza tohtoročného potrvá 73 minút," priblížil Koza.

Počas zatmenia má Mesiac oranžovo až hnedočervené sfarbenie, ktoré je spôsobené ohybom a rozptylom slnečného svetla na prachových a aerosolových časticiach vo vysokých vrstvách zemskej atmosféry. V závislosti od koncentrácie prachových a aerosolových častíc vo vysokých vrstvách zemskej atmosféry sa mení aj odtieň Mesiaca od svetločerveného pri malej koncentrácii až po tmavohnedé pri veľkej koncentrácii.

"Pekný zážitok poskytne pohľad cez triéder, teda poľovnícky alebo turistický ďalekohľad, ktorý je vhodné upevniť na statív alebo iný improvizovaný stojan," dodal. Mesiac sa bude nachádzať v súhvezdí Ryby, v ktorom nie sú nápadne jasné hviezdy. Spestrením pozorovania zatmenia bude pohľad na zoskupenie Venuše, Marsu a Jupiteru doplnené o hviezdu Regulus v súhvezdí Lev nad východným obzorom.

Viac o téme: ZatmenieMesiac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu