Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Koniec sveta už o pár dní, tvrdí proroctvo: Najskôr príde znamenie na oblohe, čo na to vedci?

Krvavý Mesiac v roku 2014 Zobraziť galériu (6)
Krvavý Mesiac v roku 2014 (Zdroj: sita, thinkstock.com, astronomický ústav sav)

BRATISLAVA - Konšpirátori našej planéte predpovedajú kataklyzmickú udalosť, ktorá zničí našu civilizáciu. Pohromu odštartuje krvavý Mesiac a následne dopad asteroidu, ktorý by mal nastať už koncom tohto mesiaca. Vedci však majú celkom iné vysvetlenie.

Na rôznych blogoch sa v posledných týždňoch objavili správy o blížiacej sa katastrofe, ktorá má nastať niekedy medzi 22. a 28. septembrom. Práve posledný spomínaný deň sa máme stať svedkami mimoriadnej udalosti, tzv. krvavého Mesiaca, kedy sa Mesiac sfarbí na červeno.

Koniec sveta už o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: sita, thinkstock.com, astronomický ústav sav)

Hoci milovníci konšpirácií z radov židovskej mystiky, kresťanských fundamentalistov či obyčajných samozvaných prorokov si tento jav spájajú s potenciálnym koncom sveta či inými, obdobnými pohromami, ktoré majú postihnúť ľudstvo, odborníci ich bizarné teórie vyvracajú.

FOTO Michal s hrôzou pozoroval nočnú oblohu: Nad Prievidzou som uvidel predzvesť apokalypsy

"Existujú tvrdenia, že spolu s tým, ako sa Mesiac približuje k Zemi, sa zvyšuje riziko udalostí, ako sú zemetrasenia či sopečné výbuchy. Nie je to ale pravda. Práve naopak; keďže sa Mesiac bude nachádzať pri Zemi bližšie než zvyčajne a za predpokladu, že bude jasná noc, sa budú môcť pozorovatelia pomocou ďalekohľadu alebo teleskopu kochať mesačným morom alebo krásnymi krátermi a horami," vysvetlila Gemma Lavenderová, editorka magazínu All About Space (Všetko o vesmíre).

Koniec sveta už o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: sita, thinkstock.com, astronomický ústav sav)

Hrozbu dopadu asteroidu v najbližších niekoľko sto rokov vyvrátila aj samotná NASA. Väčšina vesmírnych telies, ktoré by teoreticky aj mohli dopadnúť na Zem, kvôli extrémnemu atmosférickému treniu zhorí v atmosfére, alebo sa rozdelí na neškodné kúsky. "NASA nevie o žiadnom asteroide alebo kométe, ktorá by sa v súčasnosti nachádzala na kolíznom kurze so Zemou, takže pravdepodobnosť závažnej kolízie je pomerne malá," uviedla hovorkyňa Úradu pre letectvo a vesmír Stephanie Schierholzová.

Koniec sveta už o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: sita, thinkstock.com, astronomický ústav sav)

Čo je krvavý Mesiac

Termín krvavý Mesiac znamená úplné zatmenie Mesiaca. To septembrové je súčasťou etapy štyroch úplných zatmení, ktoré začali 15. apríla 2014, a skončia o pár týždňov. V prípade priaznivého počasia bude možné jeho celý priebeh pozorovať aj na Slovensku, bude si však treba privstať. Motiváciou môže byť skutočnosť, že na ďalšie zatmenie si budeme musieť počkať tri roky až do 27. júla 2018, ktoré bude najdlhším úplným zatmením v tomto storočí trvajúcim takmer 104 minút. Úplná fáza tohtoročného potrvá 73 minút.

Koniec sveta už o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: sita, thinkstock.com, astronomický ústav sav)

Zatmenie Mesiaca nastáva v čase okolo splnu, keď sa Mesiac počas svojho orbitálneho pohybu dostane do blízkosti spojnice Slnko - Zem a vstúpi do geometrického tieňa Zeme. Kruhový tvar zemského tieňa na Mesiaci viedol už starých gréckych astronómov k záveru, že Zem je guľa.

Počas zatmenia má Mesiac oranžovo až hnedočervené sfarbenie, ktoré je spôsobené ohybom a rozptylom slnečného svetla na prachových a aerosolových časticiach vo vysokých vrstvách zemskej atmosféry. Pekný zážitok z pozorovania zatmenia poskytne pohľad cez triéder, teda poľovnícky alebo turistický ďalekohľad, ktorý je vhodné upevniť na statív alebo iný improvizovaný stojan.

"Mesiac sa počas zatmenia bude nachádzať v súhvezdí Ryby, v ktorom nie sú nápadne jasné hviezdy. Spestrením pozorovania zatmenia bude pekné a veľmi fotogenické zoskupenie Venuše, Marsu a Jupiteru doplnené o hviezdu Regulus v súhvezdí Lev nad východným obzorom," vysvetlil Július Koza z Astronomického ústavu SAV v Tatranskej Lomnici.

Koniec sveta už o
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Astronomický ústav SAV)

Posledná z trojice planét Jupiter sa objaví nad horizontom približne o 4 hod 30 min a na konci úplného zatmenia o 5 hod a 24 min bude vo výške 9° nad obzorom.

Viac o téme: Krvavý mesiacZatmenie mesiaca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu