Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Skutočná pravda o slávnej Jakuze: Unikátne FOTO Belgičana, ktorý s mafiou žil dva roky

Takto žijú členovia jednej z najslávnejších mafií sveta. Zobraziť galériu (4)
Takto žijú členovia jednej z najslávnejších mafií sveta. (Zdroj: Facebook, YouTube/Anton Kusters)

TOKIO – Aká je jedna z najmocnejších mafii sveta? To sa rozhodol zistiť belgický fotograf Anton Kusters, ktorému akoby zázrakom dovolila jedna z početných rodín patriacich do Jakuzy stráviť s nimi dva roky, aby mohol dokumentovať život najmocnejších mužov Japonska. Slávna Jakuza má podľa niektorých odhadov až 110-tisíc členov, jej zákony sú prísne, no srdcia bijú ako jedno.

Keď Antonovi v roku 2009 dovolili fotografovať, očakával, že uvidí potoky krvi či dokonca odsekávanie hláv samurajskými mečmi. Ako sa však ukázalo, svet japonskej Jakuzy je omnoho viac o „nátlaku, vystupovaní, kontrole ako o násilí“. Aj preto sa so samotnou hlavou podsvetia Anton zoznámil až po 10 mesiacoch vyjednávania a rokovania.

Takto žijú členovia jednej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook, YouTube/Anton Kusters)

Originálny výraz Ya-Ku-Za znamená 8-9-3, číselnú kombináciu, ktorá v hre podobnej Blackjacku znamená prehru. Pôvod jednej z najznámejších mafii je nejasný, no datuje sa približne na 17. storočie. Čoskoro začali jej príslušníci v rámci gangov vytvárať hlboké putá, táto rodina sa stala dôležitejšou, ako tá pokrvná.

sneaky build up preview #2 things are now really shaping here #ccdewerf #yakuza #mononoaware

Posted by Anton Kusters on 24. september 2014

Zároveň však funguje striktne hierarchicky, tresty sú prísne. „Keď sa od niekoho očakáva, že sa za niečo ospravedlní, musí si za to odťať kúsok prsta a priniesť ho v bielom obrúsku svojmu šéfovi.“ Záleží pritom aj na tom, ktorý prst si človek odreže. Najsilnejšie symbolikou sú pre nich malíček a prstenník.

Takto žijú členovia jednej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook, YouTube/Anton Kusters)

Zaujímavým faktom je, že Jakuza vďaka svojmu vplyvu v Japonsku môže dokonca legálne vlastniť rôzne spoločnosti. Budovy, v ktorých tieto firmy sídlia, sú spredu namaľované načierno, v rámci uniformity mafie. Činnosť firiem naoko zakrýva skutočné obchody, ktoré má Jakuza na starosti, a teda obchod s bielym mäsom, vydieranie či predaj drog.

Absolutely beautiful YAKUZA exhibit setup and space at #tagomago gallery in Barcelona for #docfield2014 ... Such an...

Posted by Anton Kusters on 2. júl 2014

Jedným z najdôležitejších znakov príslušnosti k syndikátu, sú tetovania. Častým prvkom býva udalosť zo života člena, ktorý sa necháva tetovať alebo niečo súvisiace s jeho charakterom, ako aj typické japonské motívy. Aby mohli obdivovať svoje tetovania navzájom, stretávajú sa členovia Jakuzy v kúpeľoch, kde môžu vojsť len nahí. Je to zároveň záruka, že nikto nie je ozbrojený.

Najvyšší predstavitelia väčšinou umierajú na starobu či chorobu, stalo sa to aj v rodine, v ktorej Anton dva roky žil. Miyamoto-san dostal mŕtvicu, tak sa po skončení projektu Anton ešte raz vrátil do Tokia na pohreb. Úctu zosnulým členom mafie preukazujú nielen priatelia a rodina, ale aj samotní nepriatelia. Anton dostal povolenie odfotiť mŕtveho v truhle, ako si neskôr uvedomil, bol to prejav obrovskej dôvery zo strany Jakuzy. Stáli by ste o takú dôveru?

Takto žijú členovia jednej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook, YouTube/Anton Kusters)

Viac o téme: MafiaFotografieJakuzaAnton Kusters
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu