Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Predzvesť zmeny globálnej klímy, VIDEO topenia arktického ľadu: Je to horšie, ako čakali

O toľkoto sa zmenšil arktický ľad na severnom póle
O toľkoto sa zmenšil arktický ľad na severnom póle (Zdroj: nasa)

BRATISLAVA - Vedcov opäť trápi arktický ľad na severnom póle, ktorý v tomto mesiaci už štvrtýkrát dosiahol veľmi nízku úroveň. Minulý týždeň Národné centrum pre skúmanie snehu a ľadu oznámilo, že toto územie sa za posledný rok zmenšilo o viac ako 621-tisíc kilometrov štvorcových, čo je takmer rozloha Francúzska. Podobné ubúdanie ľadu pritom vedci zaznamenávajú už od roku 1979, odkedy severný pól monitoruje družica.

„Ľad sa roztápa sústavne, čo by sme mali očakávať, nakoľko sa Arktída otepľuje,“ vysvetľuje Julienne Stroeve. Najhoršia situácia s rozlohou a hrúbkou ľadu bola v roku 2012, dramatické zlepšenie však nenastalo. Za posledných päť rokov sa letný ľad na severnom póle zmenšil o drastických 38 percent. V jeho stabilizáciu tak vedci pomaly prestávajú dúfať.


Vedci o superhurikánoch, ktoré zmenia svet: Týmto mestám hrozí totálna deštrukcia


Súčasťou výskumného tímu je aj Michael Mann, klimatológ z Pennsylvánskej štátnej univerzity, ktorý chcel svojou účasťou potvrdiť vlastnú teóriu o oživovaní morského ľadu. Ostal však sklamaný. Aj podľa Národnej vesmírnej agentúry či Národnej oceánskej a atmosférickej kancelárie bol tento rok najhorúcejším za posledné storočie.

Na základe počítačových simulácií sa vedci po celom svete domnievajú, že od roku 2040 už budú letá, počas ktorých arktický ľad úplne zmizne. „Sme stále na trajektórii, ktorá vlastne ešte predbieha tieto predpovede,“ varuje Mann a dodáva: „Arktický ľad je jedným z viacerých aspektov určujúcich zmenu klímy, ktorá sa deje rýchlejšie, ako sa predpokladalo.“

Viac o téme: NASAKlimatológoviaArktídaRoztápanie ľadovcov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu