Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Megaprojekt za 1,4 miliardy: Uprostred púšte vyrastie mesto duchov, obrie laboratórium

Mestské laboratórium City Lab
Mestské laboratórium City Lab (Zdroj: YouTube)

SANTA FE - Na prvý pohľad to vyzerá ako ilúzia - obrovská a a veľmi drahá. No pravda je taká, že ide o skutočné mesto, ktoré vyrastie uprostred púšte v Novom Mexiku. Ľudí by ste v ňom ale v budúcnosti hľadali ťažko, nebude v ňom žiť ani živá duša.

Vitajte v Centre pre inovácie, testovanie a hodnotenie (CITE), plánovanom meste duchov. Ide o úplne nové a plne funkčné mesto, ktoré sa má vybudovať na juhozápade USA v štáte Nové Mexiko. Bude v ňom kompletná infraštruktúra vrátane mrakodrapov, nákupného centra, kostola, čerpacích staníc, 35 domácností a dokonca aj letiska. No jeden rozdiel tam predsa len bude; nebudú v ňom žiť žiadni ľudia. Na 38 kilometroch štvorcových sa budú taktiež nachádzať priemyselné oblasti, farmy i diaľnica. Všetky stavby budú spojené podzemnými chodbami. V meste však nenájdete žiadne farebné detaily, umelecké diela ani bilbordy.

Autorom projektu, prvého svojho druhu na svete, je developerská spoločnosť Pegasus Global Holdings. "City Lab bude predstavovať reprezentatívny príklad moderného, stredne veľkého amerického mesta, v ktorom sa budú nachádzať mestské, prímestské a vidiecke zóny a príslušná infraštruktúra," uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

A teraz prichádza odpoveď azda na tú najdôležitejšiu otázku. Načo vlastne bude toto mesto slúžiť? "V City Lab sa budú simulovať rôzne situácie a scenáre, z ktorých vedci vyzbierajú dáta a budú ich potom skúmať," stojí v stanovisku firmy. Oblohu zaplnia lietajúce drony, cesty budú brázdiť osobné a nákladné automobily bez vodičov. Pekné na tom všetkom je, že ak sa niečo pokazí, nedôjde k žiadnym zraneniam či obetiam na životoch.

"Pôjde o skutočné laboratórium bez akýchkoľvek komplikácií spojených s bezpečnosťou obyvateľov, pretože v City Lab bude ľudoprázdne. Tu sa vám môžu veci pokaziť, môžete ich rozbiť, jednoducho ich vyskúšate, ako fungujú ešte predtým, než ich uvediete na trh," dodal generálny riaditeľ Pegasus Bob Brumley.

Na experiment a infraštruktúru mesta bude dohliadať tristo ľudí. CITE sa malo začať stavať už v júni 2012 v blízkosti mesta Hobbs, no kvôli obavám zo zlého dopadu na životné prostredie sa tak stane až koncom tohto roka a na inom mieste. Celkové investície dosiahnu 1,4 miliardy dolárov (1,25 miliardy eur). CITE je replikou modelového mesta Rock Hill v Južnej Karolíne, ktoré tvorí mix starých a nových stavebných materiálov.

Viac o téme: Mesto duchovNové MexikoCity LabCITE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu