Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

FOTO Mystická pastva pre oči: Z vody sa vynoril zabudnutý 400-ročný chrám

Mystický pohľad na sakrálnu stavbu. Zobraziť galériu (4)
Mystický pohľad na sakrálnu stavbu. (Zdroj: SITA/AP)

MEXIKO - Leonel Mendoza loví každý deň ryby vo vodnej nádrži obklopenej lesmi a horami v juhomexickom štáte Chiapas. V ostatných dňoch má však nevšednú spoločnosť. Kopy zvedavcov cestujúcich na trajekte, aby uvideli ruiny kostola z koloniálnej éry, ktorý sa zrazu vynoril z ustupujúcich vôd. Ide o veľmi pôsobivý úkaz.

Megaprojekt za 1,4 miliardy: Uprostred púšte vyrastie mesto duchov, obrie laboratórium

Sucho v tomto roku spôsobilo zníženie hladiny rieky Grijalva, ktorá sa vlieva do nádrže Nezahualcoyotl, čo malo za následok jej pokles až o 25 metrov. Po dobudovaní priehrady v roku 1966 bol kostol zaplavený a od tých čias sa ho ľuďom podarilo zočiť iba druhýkrát.

Prvý raz sa tak udialo v roku 2002, kedy sa dostala hladina na takú nízku úroveň, že návštevníci mohli dnu vkročiť suchou nohou. "Ľudia oslavovali. Prišli sa sem najesť... Predal som im vyprážané ryby. Robili sa prechádzky okolo kostola," spomína Mendoza.

FOTO Mystická pastva pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Kostol postavila v blízkosti Quechule skupina mníchov na čele s Bartolomeom de la Casas, ktorý prišiel do tejto oblasti v polovici 16. storočia. Stavba je 61 metrov dlhá a 14 metrov široká so stenami rastúcimi do výšky 10 metrov. Zvonica dosahuje 16 metrov nad zemou.

"Kostol bol opustený kvôli epidémii v rokoch 1773-1776," povedal architekt Carlos Navarrete, ktorý pracoval s mexickými úradmi na správe o jeho konštrukcii. Odborník na základe architektonickej podobnosti s neďalekým kláštorom v Tecpatane, založenom v roku 1564, verí, že je dielom rovnakého staviteľa, postavenom približne v rovnakom čase.

Význam kostola bol odvodený od jeho umiestnenia na Kráľovskej ceste vybudovanej španielskymi dobyvateľmi. Bádateľom sa podarilo objaviť napríklad veľkú kostnicu s obeťami moru, ktorý sa postaral o vyľudnenie oblasti.

FOTO Mystická pastva pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

FOTO Mystická pastva pre
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Viac o téme: KostolTemple of Santiago
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu