Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Krupobitie storočia v Taliansku: Obrovské ľadové gule zbombardovali mesto

Krúpy mali veľkosť baseballovej loptičky Zobraziť galériu (3)
Krúpy mali veľkosť baseballovej loptičky

POZZUOLI - Krúpy veľké ako baseballová loptička padali v sobotu neďaleko Neapolu. Okrem toho, že narobili škody na hospodárskych plodinách a zdevastovali vozidlá, zranili aj niekoľko ľudí a zvierat.

Silná víkendová búrka zasiahla talianske mesto Pozzuoli, ktoré sa nachádza neďaleko známeho prístavu Neapol. Podľa meteorológa Jonathana Erdmana živelné divadlo rozpútala prudká zmena prúdenia vzduchu. Výrazná atmosférická nestabilita spustila masívnu búrku s krúpami enormných rozmerov, ktoré pri dopade rozbíjali sklá.

Krúpy vyprodukovala „supercela, ktorá vznikla západne od mesta, no smerom na východ sa v Taliansku postupne rozpadla,“ vysvetlil na Facebooku Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

 

 

 

Najničivejšie krupobitie v histórii

Meteorológ Christopher Burt podľa Weather.com spomenul, že najničivejšie krupobitie bolo doposiaľ v histórii zaznamenané v Mníchove 12. júla 1984 a spôsobilo celkové škody v hodnote dvoch miliárd dolárov (1,8 miliárd eur), vrátane škôd v domácnostiach v rozsahu 70-tisíc dolárov (63-tisíc dolárov). Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA) uvádza, že krupobitie spôsobí v USA každoročne škody na majetku a úrode vo výške miliardy dolárov.

Chopok live. Dobré? Môže byť? Snehule máš? Nasnehulilo.

Posted by Junior a Marcel on 6. září 2015

 

Dnešné ráno zo Skalnatého plesa
Zobraziť galériu (3)
Dnešné ráno zo Skalnatého plesa  (Zdroj: panorama.sk webkamera)

VIDEO Krupobitie storočia v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: panorama.sk webkamera)

Krupobitie a ochladenie sa však cez víkend nevyhlo ani Slovensku a v Tatrách museli turisti zdolávať hory so snehovou pokrývkou, pričom tento charakter počasia na severných štítoch ďalej pretrváva. Okrem sneženia sprevádzalo posledné letné dni na východe Slovenska v nedeľu aj krupobitie, avšak v porovnaní s talianskym ľadovým „bombardovaním“ bolo len malou pripomienkou toho, že sa už blíži jeseň.

Viac o téme: KrúpyKrupobitie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu