Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Českí meteorológovia vydali ojedinelé zdravotné varovanie: Najhorší rekord od roku 1961!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

PRAHA – Časť východnej Európy pocíti v druhej polovici týždňa prílev veľmi teplého južného vzduchu. Meteorológovia avizujú nielen belasú modrú oblohu, ale aj sucho a s tým spojené problémy. Bohužiaľ, predpovedané počasie môže mať neblahý vplyv na ľudské zdravie. Výstrahy platia aj pre Slovákov.

„Teplý vzduch, prúdiaci nad naše územie od juhu, bude obsahovať veľmi málo stratosférického ozónu. V priebehu tohto pracovného týždňa teda očakávame postupný výrazný pokles hodnôt celkového ozónu zo súčasných cca 360-370 D.U. (Dobsonových jednotiek) až na hodnoty pod 300 D.U. Takéto nízke hodnoty celkového ozónu (15-20 percent pod dlhodobým priemerom) možno v tomto ročnom období považovať za extrémne podpriemerné a sú na úrovni rekordne nízkych hodnôt celkového ozónu na tieto dni za celý čas merania celkového ozónu, teda od roku 1961,“ upozornili českí odborníci na stránke Infomet.cz.

Nástraha na kúpalisku, s ktorou ste nepočítali: Neskončite ako vodník!

Českí meteorológovia vydali ojedinelé
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Situácii bude zodpovedať aj postupný nárast maximálnych denných hodnôt UV-indexu. Obloha by mala byť bezoblačná a hodnoty UV-indexu sa zo súčasných cca 6-7 zvýšia na hodnoty 8-9. Meteorológovia hovoria o rekordných číslach. „UV-index v rozmedzí 8 až 9 je už považovaný za veľmi vysoký a môže predstavovať vážne zdravotné riziko. U fototypov, bežných v strednej Európe, dochádza pri takýchto vysokých hodnotách UV-indexu k reakcii pokožky už počas 15-25 minútach pobytu na priamom slnku, ku spáleniu pokožky už počas 45-70 minútach a k ťažkému spáleniu s opuchmi a pľuzgiermi už po 2 až 4 hodinách pobytu na priamom slnku (nižšie hodnoty platia pre fototyp I, vyššie pre fototyp III),“ dodali experti.

Reprofoto Infomet
Zobraziť galériu (4)
Reprofoto Infomet

Odborníci odporúčajú vyhýbať sa najbližšie dni pobytu na priamom slnku, predovšetkým v čase medzi 11. a 15. hodinou SELČ. Najnebezpečnejšie je v tomto časovom rozmedzí cielené opaľovanie. Ak sa slnku nemôžete vyhnúť, chráňte si pokožku ľahkým odevom, noste pokrývku hlavy a slnečné okuliare. Samozrejmosťou je použitie krémov s vysokým ochranným UV faktorom.

Českí meteorológovia vydali ojedinelé
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Viac o téme: OpaľovanieVarovanieOzónová diera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu