Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Britský bulvár si musel chybu poriadne vyžrať: Slovenská fašistická kapela zahrala Kimovi

Slovinská kapela dokonale poplietla britských novinárov aj samotného Kim Čong-una. Zobraziť galériu (2)
Slovinská kapela dokonale poplietla britských novinárov aj samotného Kim Čong-una. (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA – Britskí novinári si urobili hanbu, keď sa im opäť raz podarilo pomýliť si Slovensko so Slovinskom, a to navyše vo veľmi citlivej téme. Okrem toho, že nám prisúdili "fašistickú" hudobnú skupinu s názvom Laibach, nepochopili ani podstatu celého projektu. Svoju faktickú chybu o pôvode kapely už opravili, no diskutéri im to dali poriadne "vyžrať".

Pod pôvodným titulkom „Fašistická slovenská kapela bude ako prvá skupina zo Západu hrať v Severnej Kórei“ sa skrýval článok o bizarnom koncerte, pri ktorom sa smie len slušne tlieskať a ticho sedieť (v URL adrese je vidno pôvodný titulok). Problémom v tomto prípade je, že kapela so slovinským pôvodom si veľmi dobre pamätá svoju históriu. Všetky ich piesne preto sršia dávkou irónie, ktorú ale zrejme propagandisti zo zeme Kim Čong-una, ako aj britskí elitní novinári, nepochopili.

Photo by Joerund F. PedersenSupport Laibach: http://wtc.laibach.org/

Posted by Laibach on 19. august 2015

Laibach sa tak môže pochváliť tým, že prekabátil celý severokórejský národ, pred 1500 ľuďmi v Pchjongjangu zaspievali okrem iného aj o jednote, sile a znovunadobudnutí sily. Táto skupina má texty, ktoré presne vyhovujú podmienkam diktátorských režimov, no v žiadnej z populárnych hitov by ste nenašli výzvy k fašizmu. Ide prosto o paródiu, ktorej nepochopenie si všimli redaktori českého portálu Reflex.

Note that Laibach North Korea concert, set for tomorrow - August 19, 2015 will be held at a different location. The new...

Posted by Laibach on 18. august 2015

Daily Mail navyše potrestali samotní čitatelia, ktorí im túto chybu len tak neodpustia. Najlepšie zareagovala užívateľka s menom Tina 888, žíjúca v Ľublane, hlavnom meste Slovinska: „Okej, zmenili ste Slovensko na Slovinsko, ale – fašizmus v 80.-tych rokoch v Juhoslávii... Počuli ste už niekedy o irónii? Skutočne, mali by ste si to preskúmať... Laibach je naozaj skrytý poklad.“ Ostatní sa rovnako pozastvavili nielen nad zmenou pôvodu kapely, ale aj nad nepochopením celej jej podstaty.

Britský bulvár si musel
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: repro daily mail)

Britským novinárom treba uznať, že pochopiť kus slovinskej irónie v na prvý pohľad totalitných piesňach, je určite nad ich možnosti, nakoľko nepoznajú všetky reálie vzniku a tvorby tejto skupiny. Avšak pomýliť si dve krajiny Európskej únie, to by sa dalo ospravedlniť možno tak denníku zo Sierra Leone. Ponúkame vám teraz ukážku z tvorby, ktorú zbožňujú desaťtisíce ľudí nielen v Slovinsku, ale teraz už aj v Severnej Kórei. Aj keď oba národy majú na to diametrálne odlišný dôvod.

Viac o téme: Daily MailKim Čong-unSeverná KóreaLaibachSlovinská kapela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu