Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Pekelné väzenie v USA, v ktorom pykajú najhorší zločinci: Aj tých najtvrdších mení na trosky!

Väzenie prezývané aj Alcatraz of the Rockies Zobraziť galériu (5)
Väzenie prezývané aj Alcatraz of the Rockies (Zdroj: sita, us district court)

FLORENCE - V starom baníckom meste na úbočí Skalistých hôr v štáte Colorado stojí skupina nízkych murovaných budov skrytá za vysokými plotmi a ostnatým drôtom, ktorá je strážená pohyblivými hliadkami a ostrostrelcami vo vežiach. Ide o väzenie s najvyšším stupňom bezpečnosti v USA, prezývané Supermax alebo Alcatraz of the Rockies. Na tomto strašidelnom mieste si svoje tresty odpykávajú najnásilnejší zločinci a teroristi. Podľa tých, ktorí mali možnosť vidieť jeho útroby, sú podmienky v ňom absolútne neľudské.

FOTOREPORTÁŽ Pozrite sa do väzenia s najhoršími zločincami Slovenska!

Supermax sa od ostatných federálnych väzníc odlišuje tým, že bola navrhnutá ako samotka. Mnoho z viac než 400 väzňov trávi 23 hodín denne osamote vo svojich 3,6 metra dlhých a 2,1 metra širokých celách, do ktorých im jedlo podávajú na táckach cez malý otvor na oceľových dverách. Prirodzené svetlo sa k nim dostávala iba cez úzke priezory a kontakt s niekým iným, než sú stráže a zamestnanci, je veľmi výnimočný.

Ak majú väzni povolené vyjsť z ciel, sprevádza ich niekoľko strážcov a okrem pút na rukách a nohách majú ešte aj reťaz okolo brucha. Hodinu určenú na relax zvyčajne strávia v malej vonkajšej klietke, ktorá je obklopená vysokými sivými múrmi s výhľadom na oblohu zakrytú ostnatým drôtom. V tom "lepšom prípade" sa môžu prechádzať vo vnútri hlbokého prázdneho bazéna. V každom smere sa dá urobiť maximálne 10 krokov, pri chodení do kruhu 30. Šanca pokochať sa horami je takmer nulová.

Pekelné väzenie v USA,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: US Disctrict Court)


"V Supermaxe je oveľa tvrdšie prostredie, než v akékoľvek inej väznici, ktorú som kedy videl, a to som bol vo všetkých federálnych väzniciach," povedal pre portál bostonglobe.com Robert Hood, ktorý slúžil ako dozorca v Supermaxe v rokoch 2002 až 2005. "Nazval by som to čistou verziou pekla. Myslím tým, že je úplne čisté a pokojné, pretože každý je pod zámkom. Je to veľmi neobvyklé miesto," dodal.

Väzenie bolo pôvodne navrhnuté, ako miesto určené na zmenu správania väzňov, ktorí sa dopustili násilia v iných väzniciach, ale v posledných rokoch sa tiež stal trvalým domovom pre odsúdených za trestné činy v súvislosti s terorizmom. Patria medzi nich napríklad zosnovateľ útokov 9/11 Zacarias Moussaoui, bombový atentátnik z Oklahoma City Terry Nichols, ale aj Joseph Swango, prezývaný "Doktor Smrť", ktorý otrávil 60 svojich pacientov.

Práve pre takýchto väzňov je určené oddelenie H, kde sú kladené zvláštne obmedzenia na kontakt s ostatnými. Raz za mesiac môžu požiadať o 15-minútový telefonický monitorovaný rozhovor so svojimi príbuznými. Návšteva právnika prebieha iba cez plexisklo a telefonicky. Listy sú taktiež obmedzené dĺžkou aj tým, komu môžu byť adresované.

Život v najstráženejšom väzení je veľmi osamelý a monotónny. Cela obsahuje iba jednu k zemi pripevnenú betónovú stoličku, stôl a posteľ s tenkým matracom. V miestnosti sa ešte nachádza umývadlo a WC, televízor si musí kúpiť každý sám. A aj to len čiernobiely s maximálne 10-palcovým monitorom. Televíziu dozorcovia využívajú ako páku na reguláciu. V preklade to znamená, že ak sa väzeň nespráva podľa pravidiel, príde aj o túto možnosť rozptýlenia.

Pekelné väzenie v USA,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: US Disctrict Court)

"Existujú správy, že podmienky na Guantáname sú lepšie ako v Supermaxe," uviedla Laura Rovnerová, profesorka práva na univerzite Denver College of Law, ktorá zastupovala 10 väzňov zo Supermaxu. Žalobu, že podmienky vo väzení sú protiústavne kruté, nevyhral ani jeden.

Podľa nej je izolácia pre väzňov taká ohromujúca, že jeden z jej klientov sa ujal osy, ktorej sa nejakým spôsobom podarilo vletieť do jeho cely a potom ju kŕmil a hovoril s ňou ako s priateľom. Iní sa uchýlili k pokusom komunikovať s ostatnými väzňami krikom cez inštalatérske otvory.

Pekelné väzenie v USA,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Amnesty International)

Dokumenty citované na súde ukazujú, že od otvorenia Supermaxu v roku 1994 došlo k siedmim samovraždám. K poslednej v roku 2013, kedy sa väzeň obesil na plachte. Mnohí iní upadli do hlbokej depresie, alebo kompletne prišli o zdravý rozum. Jack Powers, ktorý vylúpil 30 bánk, bol tak negatívne ovplyvnený prostredím, že prehltol žiletky a zubné kefky, odrezal si ušné lalôčiky a spôsobil si hlboké rany.

Raymond Luc Levasseur, ktorý tu strávil takmer päť rokov po vykonaní série bombových útokov v Spojených štátov, nazval väzenie "high-tech verziou pekla navrhnutou tak, aby vyplo všetky zmyslové vnemy". "Nikto nemôže prejsť touto skúsenosťou bez toho, aby nezostal poznačený, Emocionálne vás utlmí. Musíte sa stiahnuť ako korytnačka do panciera," uviedol 68-ročný muž, ktorý väčšinu času za mrežami počul len vlastný tep.

Priestory opísal ako pomerne antiseptické, "takmer bez zápachu," s výnimkou jedla, ktoré tvorili hlavne potraviny zo škrobu, ako sú makaróny, zemiaky a obilniny. Na duplu nemohol ani pomyslieť.

Pekelné väzenie v USA,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V priľahlom meste žije približne 4000 obyvateľov, ktorí dôverujú bezpečnosti Supermaxu. Počas jeho existencie nedošlo k žiadnemu úteku, a ak by sa tak aj stalo, nerobia si z toho ťažkú hlavu. "Máme veľa vlastných zbraní a munície," povedala Sharon McMahonová, ktorá pomáha spravovať motel hneď vedľa väzenia. "Nezašiel by ďaleko," dodala.

Viac o téme: VäzenieColoradoSupermaxADX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu