Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Znalci začínajú veriť najšialenejším predstavám: Modlime sa, aby roboti neobjavili svätosť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

WASHINGTON - Roboti môžu byť schopní aj vysoko ľudských prejavov, myslia si odborníci a vysvetľujú, že by zámerom vyspelej umelej inteligencie nemuselo byť zničenie ľudstva. Poľudštené počítače by podľa nich ale mohli byť rovnako etické, ako nebezpečné. K ich spirituálnej premene má dôjsť už do 10 rokov!

Počítače by podľa expertov jedného dňa mohli objaviť tajomstvo etiky a stať sa veriacimi. Presne tak, ako čítate. Umelá inteligencia by sa vraj mohla zmocniť  religiózneho tajomstva a oddať sa náboženstvu už o pár rokov.

Náboženstvo je moc

Lincoln Cannon, prezident mormónskej Transhumánnej asociácie povedal, že „v súvislosti s Láskou neexistujú žiadne zákony informatiky, ktoré by znemožnili softvéru držať sa náboženskej viery,“ dodal. John Messerly z Inštitútu pre etiku a nové technológie predpokladá, že umelú inteligenciu bude možné naprogramovať takmer na čokoľvek a podľa Cannona môže byť náboženská superinteligencia buď ten najlepší, alebo ten najhorší typ superinteligencie. Verí, že aj roboti budú schopní súcitu alebo naopak, schopní zla. Náboženstvo totiž predstavuje moc a môže byť zneužité aj na nebezpečné ciele.

Futurológ z Google: Naše mozgy budú do roku 2030 napojené na internet

Švédsky filozof Nick Bostrom sa však obáva, že keď sa stroje stanú ešte múdrejšími, zvolia cestu zničenia ľudstva. Reverend Christopher Benek z presbyteriánskej cirkvi je napriek tomu presvedčený, že roboti budú žiť povedľa človeka práve vďaka náboženstvu. To však vyvoláva otázku, či by umelá inteligencia mohla disponovať dušou a Marvin Minksy, priekopník v oblasti umelej inteligencie a profesor MIT nevidí dôvod na to, prečo nie. „To, čo majú ľudia, je väčší a oveľa komplexnejší mozog než akékoľvek iné zviera. Ak necháte počítač sám o sebe myslieť alebo komunitu necháte spoliehať sa na seba, bude sa snažiť zistiť odkiaľ pochádza a kým je,“ myslí si Minksy. To by však mohlo znamenať aj to, že sa roboti pridajú k ozbrojeným konfliktom po celom svete, pretože sloboda voľby môže z mysliacej individuality urobiť nástroj zla.

Nová úroveň svätosti

„Nemyslím si, že budú horší ako my, alebo že nás budú týrať. Ak by mali skutočne vyššiu inteligenciu ako ľudia, potom by mali mať aj väčšie pochopenie pre morálku a etiku oproti nám. Rovnako, ako hlboké porozumenie. To by znamenalo, že by mohli odstrániť hlavné problémy, ako je chudoba, vojny, hlad, či choroby. A kto povedal, že jedného dňa by nemohli priviesť ľudstvo k novým úrovniam svätosti?“ ukončil svoju úvahu reverend Benek podľa Daily Mail.

Znalci začínajú veriť najšialenejším
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

 

 

Viac o téme: RobotDuša
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu