Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Poprava v elektrickom kresle skončila katastrofálne: Zážitok len pre silné žalúdky

Dobová skica z popravy. Zobraziť galériu (2)
Dobová skica z popravy. (Zdroj: Wikipedia)

NEW YORK/PRAHA - Pred 125 rokmi, 6. augusta 1890, bol ako prvý človek popravený elektrickým prúdom americký zločinec William Kemmler. Túto nezávideniahodnú premiéru si vyslúžil za vraždu svojej družky. Poprava prúdom, považovaná vtedy za humánnu a spoľahlivú metódu, sa však neosvedčila.

Stredovek nekončí, stredovek trvá: Matku piatich detí vyzliekli donaha a sťali!

Potomok nemeckých imigrantov Kemmler bol vo svojom okolí známy častými opileckými excesmi. Hranicu zákona definitívne prekročil na konci marca 1889, kedy úderom sekery zavraždil svoju družku Matildu Zieglerovú. Za to mu súd vymeral trest smrti, ktorý mal byť vykonaný elektrickým prúdom.

Kemmlerov advokát proti rozhodnutiu súdu protestoval s tým, že ide o krutý a neobvyklý trest. Podporu našiel okrem iného u podnikateľa Georga Westinghousea. Ten sa obával, že smrť spôsobená "jeho" striedavým prúdom odradí verejnosť, ktorá potom dá pri elektrifikácii svojich domovov prednosť konkurenčnému jednosmernému systému.

William Kemmler
Zobraziť galériu (2)
William Kemmler  (Zdroj: Wikipedia)

Potom, čo súd zamietol Kemmlerovo odvolanie, zamieril odsúdený na popravisko v Auburnskej väznici v New Yorku. Rovných tisíc voltov mu malo podľa predpokladov spôsobiť prakticky okamžitú smrť. Kemmler bol pôsobeniu prúdu pre istotu vystavený 17 sekúnd, načo ho vyhlásili za mŕtveho.

Jeden z prizerajúcich si však všimol, že údajná mŕtvola stále dýcha. Preto do Kemmlera pustili prúd s dvojnásobným napätím. Popravčia komora sa naplnila zápachom spáleného mäsa, a niektorí svedkovia dokonca tvrdili, že odsúdencovo telo začalo horieť. Poprava sa tak zmenila na desivé divadlo, o ktorom referovali snáď všetky americké noviny.

Práve obdobné incidenty ako pri Kemmlerovej poprave viedli neskôr k zavrhnutiu elektrického kresla ako vhodného popravčieho nástroja. V niekoľkých amerických štátoch však stále zostáva alternatívou ku smrtiacej injekcii, ktorú môžu odsúdení podľa vlastného rozhodnutia zvoliť.

 

Viac o téme: Elektrický prúdPopravaWilliam Kemmler
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu