Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Päť najväčších hrozieb, o ktoré si koleduje ľudstvo: Sme posledná generácia Zeme?!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Bez ohľadu na to, ako veľmi považujete predstavy o náhlom konci sveta za nereálne, jedného dňa sa vízie zaznávaných prorokov môžu naplniť. Každý deň je naša planéta skúšaná prírodnými živlami a k bezpečnosti neprispievajú ani početné ozbrojené konflikty či technologický pokrok.

Desiatky až stovky generácií pred nami snívali o veľkom dni apokalypsy. Obloha sa zatiahne hustým tmavým mrakom a všetci predstúpime pred tvár „pravdy“. Ľudstvo už počas svojej histórie prekonalo nejednu krízu, ale míľniky posledného storočia nás vydesili natoľko, že sa obávame, či náhodou nie sme poslednými svedkami života na Zemi.

Americký vedec vystrašil svet: Hrozba, ktorej sme sa obávali, je len otázkou času

Jadrová vojna

Bol by to náš prvý, možno aj posledný jadrový zápas. Keď sa ohliadneme späť v čase na to, čo spôsobili dve jadrové bomby v Nagasaki a Hirošime, nechceme poznať, ako by vyzerali následky ďalšieho podobného pokusu. Jadrová vojna medzi veľmocami by znamenala katastrofu nedozerných rozmerov s možným zánikom ľudstva, nehovoriac o strašných zdravotných následkoch pre tých, ktorí by takýto útok prežili. Ďalším následkom použitia atómovej bomby by bola nukleárna zima. Prach, ktorý by sa rozvíril pri takom masívnom výbuchu, by vystúpil až do atmosféry a na niekoľko rokov by zabránil prieniku slnečných lúčov cez atmosféru. Miliardy ľudí by zahynuli následkom krachu poľnohospodárstva, hladu a chorôb.

Pandémia spôsobená bioinžinierstvom

Ak by sa na Zemi rozšíril smrtiaci vírus, pravdepodobne by sa našli ľudia, ktorí by boli voči nemu imúnni. Väčšinu populácie by však nákaza skosila a koleso evolúcie by sa znova roztočilo. Riziko, že sa v dohľadnej dobe vyskytne takýto silný smrtiaci patogén, je síce malé, ale čím vyspelejšie a rozšírenejšie sú biotechnológie, tým reálnejšia je hrozba ich zneužitia.

Umelá inteligencia

Hoci ľudská inteligencia je obdivuhodná, nie každý z nás má užívateľskú kapacitu na ovládanie zložitých počítačových programov. Počítač dokáže v priebehu jedinej sekundy spracovať nesmierne množstvo dát a pracovať s položkami takého rozsahu, ktorý je pre bežného človeka nedosiahnuteľný. V prípade, že by sa softvér stal takým dobrým, že by dokázal vylepšovať sám seba a produkovať vlastné kreatívne nápady, človek by pre „mysliaci“ stroj nebol súperom. Navyše, už teraz nám technologické vynálezy a stroje „kradnú prácu“, keďže v produktivite nás dokážu oveľa efektívnejšie nahradiť.

Päť najväčších hrozieb, o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Nanotechnológie

O nanotechnológiách sa hovorí ako o budúcnosti medicíny, no zároveň sú veľmi ľahko zneužiteľné, keď sa dostanú do nesprávnych rúk. Hrozbu predstavujú najmä preto, že pomocou nich dokážeme vyrábať s atómovou presnosťou napríklad zbrane. Ak by boli zbrane vo veľkosti milimetrových častíc, dali by sa použiť podobne neviditeľne ako jedovaté chemické látky.

Netušená hrozba

Koľkí už písali o mimozemskej invázii a koľkí už opisovali svoje zážitky s neznámymi cudzincami. Napriek tomu sa zdá, že mimozemšťania sú mierumilovnejší ako pozemšťania a žiadny z nich nestojí o popularitu vo vesmíre v súvislosti so zničením ľudskej civilizácie. Úvaha o neidentifikovateľných hrozbách však nekončí myšlienkou o mimozemšťanoch. Nemusíme ani veľmi zapájať fantáziu, aby sme v našej Slnečnej sústave našli zopár asteroidov, ktoré sa občas vydajú na prechádzku okolo našej planéty. Ako hovorieva Stephen Hawking, jedinou možnosťou ľudstva na sebazáchovu je rozvoj cestovania vo vesmíre a kolonizácia iných planét, na ktorých je možný život.

Päť najväčších hrozieb, o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Viac o téme: ApokalypsaGlobálna hrozba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu