Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Expert objasnil nočnú moru mnohých ľudí: Trápi nás roky, tu je vysvetlenie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

PARÍŽ - Niektorí z nás, hoci maturovali už pred mnohými rokmi, stále v noci snívajú o tom, ako skladajú skúšku dospelosti. Čo znamenajú tieto sny o skúškach, najmä, keď sa stále opakujú? Na tieto otázky odpovedá vo francúzskom týždenníku L'Express psychoanalytik Serge Tisseron z univerzity Paris VII.

"Dvakrát alebo trikrát do roka sa mi zdá, ako sa pripravujem na maturitu. V sne je situácia taká, že neviem celú látku, pretože nás profesor zle pripravil. Som vo veľkom strese a znepokojený. Stres je tak silný, že ma to prebudí, prepadám panike a trvá niekoľko sekúnd, než si uvedomím, že už nemám osemnásť, a že mám maturitu už úspešne za sebou," hovorí Alexander.

Štúdium ukončil už pred pätnástimi rokmi, no Alexovi sa o maturitnej skúške zdá niekoľkokrát do roka. Podobne sú na tom Emma, ​​Julien a Mathilde, ktorým sa pravidelne sníva o tom, ako musia robiť maturitu znova, a pritom na ňu nie sú buď vôbec alebo len čiastočne pripravení.

Expert objasnil nočnú moru
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

Tieto nočné mory majú rôzne varianty. Julienovi sa napríklad zdá, že na skúške z dospelosti prepadol, hoci ju v skutočnosti má za sebou. Mathilde síce vo sne zmaturuje, ale vôbec nevie, ako sa jej to podarilo. Emma si zase vo sne uvedomuje, že už má 35 rokov, pracuje a má dve deti, ale že musí maturovať znova, a že nie je schopná citovať Kanta!

Psychoanalytik Serge Tisseron hovorí, že sny o maturite alebo inej skúške sú klasika. "Je to jeden z typických snov, ktoré opísal už Sigmund Freud. V typickom sne je nejaká prekážka, ktorú treba prekonať. Tu ide o skúšku, pri ktorej treba uspieť. Takéto sny majú rôzne variácie: niektorým ľuďom sa zdá o tom, že skúšku musia robiť znovu, alebo o tom, že ju práve robia, iným sa zdá o výsledkoch a o panike, ktorej prepadajú, keď nemôžu nájsť svoje meno na zozname tých, ktorí test urobili. Nech sú tieto varianty akékoľvek, všetky tieto sny majú jeden zmysel a jeden účel: majú nás upokojiť," pokračuje.

"Naše sny sú vždy nejakým spôsobom spojené s tým, čo robíme cez deň. Väčšina ľudí, ktorým sa sníva o maturite, ju v reálnom živote má dávno za sebou. Tento sen sa im zdá vtedy, keď čelia veľkému tlaku alebo keď sa od nich očakáva príliš veľa. Tieto sny vyrába mozog v spánku, aby im pripomenul, že už museli čeliť skúške, ktorá pre nich bola zdrojom stresu, a pri ktorej išlo o veľa, a že ju úspešne prekonali," dodal.

Expert objasnil nočnú moru
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

Inak povedané, tým, že mozog produkuje sny o maturite alebo inej skúške, snaží sa vysielať upokojujúci signál spiace osobe vo chvíli, keď čelí iným skúškam alebo úlohám, ktoré ju znepokojujú. "Samozrejme, v spánku sú ľudia stresovaní," priznáva psychoanalytik, "ale po prebudení prichádza veľká úľava, keď si uvedomia, že skúšku už majú za sebou. Tento mechanizmus im potom pomáha vyrovnávať sa so skúškami, ktoré ich čakajú v reálnom živote, a byť pokojnejší," dodáva.

Vyvolávať sny, ktoré sú zdrojom stresu, aby nás stresu zbavil? Náš mozog je rozhodne plný prekvapení.

Viac o téme: SpánokMaturitaSenNočná mora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu