Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Alarmujúce čísla: Počet teroristických útokov vo svete a ich obetí prudko vzrástol!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Počet teroristických útokov vo svete vzrástol o vyše tretinu a ich obetí o 81 percent v roku 2014, keď Islamský štát (IS) ako čelná militantná organizácia zatienil al-Káidu. Uviedlo to dnes americké ministerstvo zahraničných vecí vo svojej výročnej správe o terorizme vo svete.

Ministerstvo v nej upozornilo na bezprecedentný prílev zahraničných bojovníkov do Sýrie. Uviedlo, že pochádzajú z často rozdielnych sociálnych podmienok a do Sýrie ich láka Islamský štát, ktorý robí propagandu na sociálnych sieťach. Tieto trendy naznačujú, že USA a ich spojenci čelia napriek úspechom v boji s al-Káidou po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 v New Yorku a Washingtone znepokojujúcej výzve zo strany militantných skupín vo svete, napísala agentúra Reuters. 

Správa konštatuje, že vodcovia al-Káidy ustupujú do pozadia vzhľadom na rýchlu expanziu Islamského štátu a jeho vyhlásenie kalifátu. Vlani v júni IS zaútočil zo svojej základne v Sýrii a obsadil značné časti územia Iraku, z ktorých má naďalej veľkú časť pod kontrolou.

Americký prezident Barack Obama reagoval leteckými útokmi v Iraku a Sýrii a výcvikovým programom pre iracké bezpečnostné zložky. Pokračoval tiež v leteckých útokoch na podozrivých militantov vo svete, v jednom z nich bol tento týždeň zabitý zástupca vodcu al-Káidy.
Správa amerického ministerstva zahraničných vecí hodnotí kalendárny rok 2014, v ktorom podľa nej došlo k 13.463 teroristickým útokom, čo je 35-percentný nárast v porovnaní s rokom 2013.

Tieto útoky si vyžiadali vyše 32.700 obetí na životoch, čo predstavuje 81-percentný nárast. Vyše 9400 ľudí bolo unesených alebo padlo do zajatia militantov, čo je trojnásobok oproti predchádzajúcemu roku. Správa prináša aj pozitíva. V niektorých krajinách ubudlo militantnej činnosti, patria medzi ne napríklad Pakistan, Filipíny, Nepál a Rusko.

Globálny nárast teroristických útokov majú podľa správy z valnej väčšiny na svedomí udalosti v troch krajinách: Iraku, Afganistane a Nigérii. Správa upozorňuje na mimoriadnu vražednosť bojovníkov Islamského štátu. Ich útok na väzenie v irackom Mósule, v ktorom zabili 670 šiitských väzňov, "bol najvražednejším útokom vo svete od 11. septembra 2001", citovala z americkej správy agentúra Reuters.

Od konca decembra odcestovalo do Sýrie najmenej 16.000 zahraničných teroristických bojovníkov, čo je viac, ako "kedykoľvek počas uplynulých 20 rokov" odcestovalo do Afganistanu, Pakistanu, Iraku, Jemenu či Somálska, dodáva správa amerického ministerstva zahraničných vecí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu