Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Prison Break sa nechytá: Dvaja zločinci zmizli bez stopy z väzenia: Toto je plán ich úteku!

David Sweat (vľavo) a Richard Matt sú na úteku Zobraziť galériu (5)
David Sweat (vľavo) a Richard Matt sú na úteku (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Úrady amerického štátu New York nemajú žiadne stopy po dvoch nebezpečných väzňoch, ktorí pred necelým týždňom utiekli za záhadných okolností z prísne stráženého väzenia v meste Dannemora pri kanadských hraniciach. Lov na dvojicu vrahov sa rozšíril do Kanady a do susedného amerického štátu Vermont, polícia ale zatiaľ bezradná.

"Aby som bol úprimný, nevieme nič o tom, kde sú ani čo robia," povedal dnes novinárom hovorca newyorskej polície Joseph D'Amico. Dozorcovia väzenia, z ktorého za poldruha storočia neutiekol nik, začali po 48-ročnom Richardovi Mattovi a 34-ročného Davidovi Sweatovi pátrať minulú sobotu ráno. Sweat si odpykával doživotný trest za vraždu zástupcu šerifa v okrese Broome v roku 2002, Matt dostal o päť rokov skôr trest 25 rokov väzenia za únos svojho šéfa, ktorého zabil a rozporcoval.

V týchto celách väzni bývali
Zobraziť galériu (5)
V týchto celách väzni bývali  (Zdroj: YouTube)

Obaja utečenci sa prebúrali z cely a po rímse prešli k potrubiu, po ktorom zliezli z výšky šiesteho poschodia. Zložitou spleťou tunelov sa potom dostali von. K znalosti cesty a na získanie potrebného náradia zrejme mali informácie od zdroja zvnútra väznice. Úrady za informáciu vedúcu k ich dolapeniu ponúkli 100 000 dolárov (89 000 eur).

Takto sa dostali dvaja
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: governor.ny.gov)

Väzni nechali polícii takýto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: governor.ny.gov)

Väzni nechali za sebou vtipný odkaz
Zobraziť galériu (5)
Väzni nechali za sebou vtipný odkaz  (Zdroj: governor.ny.gov)

Polícia má indície svedčiace o tom, že pôda v štáte New York je pre unikajúcich zločincov príliš horúca, povedal novinárom guvernér Vermontu Peter Shumlin. Tamojšia polícia sa zameriava na okolie jazera Champlain, dôvody ale drží v utajení. Úrady vyzvali obyvateľov okolitých osád k bdelosti a spolupráci s políciou. "S tými ľuďmi nie je radno si zahrávať," varoval Shumlin.

Viac o téme: útekVäzniRichard MattDavid SweatDannemorra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu