Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Výstava historických fotografií bájneho bratislavského kúpaliska LIDO

Spomienky na LIDO Zobraziť galériu (4)
Spomienky na LIDO (Zdroj: OZ Mladá Petržalka)

Pri príležitosti 70. výročia ukončenia 2. Svetovej vojny pripravuje občianske združenie Mladá Petržalka projekt SPOMIENKY NA LIDO, ktorým chce verejnosti pripomenúť slávne časy bájneho symbolu Bratislavy, verejného kúpaliska LIDO a tejto časti územia na pravom brehu Dunaja. Súčasťou projektu je aj rovnomenná výstava historických fotografií , ktorej vernisáž sa uskutoční v piatok 12. júna o 17.00 hod. v Sade Janka Kráľa za prítomnosti známych bratislavských osobností a „LIDÁROV“.

Odborným garantom výstavy je historička Viera Obuchová, autorka mnohých knižných publikácií mapujúcich významné udalosti a miesta Bratislavy.

Prvé zmienky o LIDE ako o kúpeľoch na pravom brehu Dunaja sa zachovali z roku 1927. V tom období  mal Dunaj plytké brehy, ktoré pomaly prechádzali do piesočnatej pláže. Začiatkom 20. storočia patrilo LIDO spolu s ďalšími miestami na kúpanie k známym bratislavským adresám, kde sa ľudia stretávali po práci či škole a trávili spolu príjemné chvíle pri vode či bazéne. Dalo sa sem doplávať priamo po Dunaji alebo doviezť električkou, ktorá v minulosti premávala do Petržalky. Bolo úžasné tým, že patrilo mestu a Bratislavčanom. A Dunaj predstavoval plavbu za oddychom a zábavou. Spájal oba brehy, nie rozdeľoval.

Spomienky na LIDO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: OZ Mladá Petržalka)

V čase jeho vzniku tvoril LIDO upravený štrkový breh Dunaja a malý drevený bazén, do ktorého pretekala riečna voda. V medzivojnovom období nechali na LIDO priviezť palmy z botanickej záhrady, čím kúpalisko nadobudlo luxusnejší dojem. Kvôli zachovaniu charakteru mestskej pláže nezaháľali mestskí poslanci ani s vozením piesku, aby ho bol na pláži dostatok. Postupom času pribudol k malému drevenému aj väčší betónový bazén s murovanými tribúnami na ležanie či sedenie, prezliekacie kabínky, sprchy, doska na skákanie aj šmykľavka. Stánky s občerstvením, volejbalové ihrisko a pingpongové stoly.

Spomienky na LIDO
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: OZ Mladá Petržalka)

Na kúpalisku LIDO vyrastalo aj veľa legiend zo slovenského spoločenského, vedeckého a kultúrneho života, okrem Júliusa Satinského, aj ďalší chlapci nielen z jeho ulice - Stano Dančiak, Milan Lasica, Marián Varga, Paľo Hammel, Boris Filan, a ďalší.

Výstava historických fotografií Spomienky na Lido bude v Sade Janka Kráľa inštalovaná do 26. júna odkiaľ sa presunie na opačný breh Dunaja do Eurovei.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu