Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Internet v ohrození: Do piatich rokov dosiahne svoj vrchol, experti nemajú riešenie!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

LONDÝN – Minulý týždeň sa svetoví experti stretli, aby vyriešili problém, ktorý sa týka budúcnosti ľudstva. Internetu hrozí, že skolabuje, a to kvôli enormnému objemu dát, ktoré cez komunikačné kanály dennodenne posielame. Problémom pritom nie je virtuálny priestor, ale optické káble, ktoré majú svoje fyzikálne limity. Čo s tým?

„Nemôžete získať nekonečnú kapacitu vláka,“ vysvetlil prítomným organizátor stretnutia expertov Andrew Ellis. Výskum v tomto smere napovedá, že maximálnym limitom štandardných káblov bude 100 terabajtov, aspoň tak to tvrdí doktor René-Jean Essiambre. Tento stav podľa neho dosiahneme do piatich rokov.

Už v roku 2010 sa objavili prvé dohady o tom, že v blízkej budúcnosti sa internetový priestor akoby zaplní. Napríklad American Registry for Internet Numbers (ARIN), teda správa internetových adries predpokladá, že v Severnej Amerike sa minú dostupné IPv4 adresy už počas tohtoročného leta.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Aj v prestížnom denníku Wall Street Journal si myslia, že limit 4,3 miliardy IPv4 adries sa dosiahne tento rok. Riešením je prechod na IPv6 adresy, ktoré sa schválili ešte v roku 1998. V najhoršom prípade to znamená, že u ľudí, ktorí používajú veľmi starý sieťový hardvér alebo softvér sa bude musieť vykonať upgrade. To by malo zasiahnuť najmä veľké spoločnosti, skôr ako domácnosti.

Problém s IP adresami je však ľahko riešiteľný a najmä, na riešení sa pracuje už dlhšie. Čo sa týka káblov, to si bude vyžadovať omnoho náročnejšiu kooperáciu na medzinárodnej úrovni. Optické káble sa tiahnu pod morom aj pod existujúcimi cestnými komunikáciami, no a tie súčasné sa budú musieť nahradiť. Výskum nových alternatívnych materiálov, z ktorých by sa podarilo vyrobiť viac "jadra" v rámci jedného kábla, však ešte ani nezačal.

Internet v ohrození: Do
Zobraziť galériu (3)

V lepšom prípade vedci prídu na spôsob, ako získať viac času pomocou softvérových riešení. Túto alternatívu predniesol profesor Andrew Lord, výskumný pracovník britskej telekomunikačnej spoločnosti. Takisto sa pracuje aj s tou najhoršou alternatívou – celkové rýchlostné obmedzenie pripojenia alebo zastavenie pripájania odľahlých oblastí. „Verím vo vynaliezavosť ľudí, ktorí sa budú snažiť neustále udržať tento produkt v súčasnej kvalite,“ povedal pre New Scientist profesor Lord.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu