Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Druhá svetová vojna ovplynila svet rôznymi spôsobmi: Aj týmto veľmi bizarným!

Pechotná divízia sa kryje pred útokom v severnom Taliansku.
Pechotná divízia sa kryje pred útokom v severnom Taliansku. (Zdroj: Wikipedia)

USA - Ak milujete zimné športy a najmä lyžovanie, ani len netušíte, komu môžete vďačiť za jeho rozmach. Ten sa najmä v Spojených štátoch skloňuje v súvislosti s druhou svetovou vojnou. Na prvý pohľad sa zdá, že tieto dve veci nemajú spolu žiadne prepojenie, ale opak je pravdou.

FOTOREPORTÁŽ Takto vyzeral koniec druhej svetovej vojny na Slovensku!

Keď USA začali s intenzívnymi prípravami na vstup do druhej svetovej vojny, uvedomili si velitelia, že ich vojaci nie sú pripravení na drsné boje v alpskom prostredí. Nenechali preto nič na náhodu a v Camp Hole v Colorade sústredili 30-tisíc mužov, ktorým dopriali naozaj tvrdý a intenzívny tréning. Spali vo fujavici na otvorených priestranstvách, v nohách mali našliapané kilometre po ľadových horských hrebeňoch, nehovoriac o tom, že sa učili páliť zo zbrane počas toho, ako sa rútili z kopca na vratkých drevených lyžiach. Išlo o vojakov 10. horskej divízie, ktorá musela byť po vysadení na nepriateľskom území pripravená na všetko.

Ako sa však ukázalo, vojaci v Taliansku napokon bojovali predovšetkým v zákopoch a ich lyžiarsky výcvik sa zdal byť k ničomu. Štvrtina divízie sa z vojny domov nevrátila a preživší zase zistili, že ich schopnosti nemajú v čase mieru vysoké uplatnenie. Ibaže to sa čoskoro zmenilo.

Historik David Little odhaduje, že v roku 1940 sa vedelo lyžovať menej ako 10-tisíc Američanov a väčšina z nich to nerobila pre zábavu. Ľudia v Minnesote takto napríklad dochádzali do práce a rekreačné lyžovanie ako šport sa považovalo za symbol elity. Veď zakúpenie výstroja stálo viac ako mesačný plat strednej triedy, neexistovalo veľa miest na získavanie skúseností a ani inštruktori, ktorí by to záujemcov naučili.

Po návrate mužov z Európy, sa mnohí z nich nasťahovali späť do hôr. Snáď najpozoruhodnejší bol príbeh Pete Seiberta, ktorý sa vrátil do Colorada, iba 20 míľ od miesta, kde predtým trénoval. Na svojom obľúbenom vrchu si prenajal pozemok a pomaly strategicky začal rúbať stromy. Dnes sa na tu nachádza jedno z najslávnejších svetových lyžiarskych stredísk: Vail.

Rovnako tak urobili aj niektorí iní veteráni, ktorí majú na svedomí najznámejšie lyžiarske strediská po celej krajine: Cooper, Sugarbush, Aspen. Okrem toho tiež založili lyžiarske školy, a tým vytvorili rámec pre novú generáciu lyžiarov. A keďže dopyt po výstroji zrazu vzrástol, zvýšila sa aj konkurencia medzi výrobcami, čo malo za následok zníženie cien sady lyží, topánok a palíc z 35 dolárov až na 1,50 dolára, čo otvorilo brány k tomuto športu úplne novej triede Američanov.

Väčšina z veteránov, ktorá ovplyvnila nielen rozvoj lyžovania, ale aj mnohé s ním súvisiace technológie, už nie je na tomto svete. Niektorí sa ale svojej záľube venujú aj napriek úctyhodnému veku. To, čo je pre nás teraz samozrejmé, bolo pred 70 rokmi súčasťou vojenského výcviku na drevených lyžiach. Ten komfort, ktorý dnes máme, by sme mali preto vážiť. Informoval portál ozy.com.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu