Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Odhalenie po sto rokoch: Historik zverejnil FOTO Leninovej životnej lásky!

Lenin mal pre Apollinariyu slabosť
Lenin mal pre Apollinariyu slabosť (Zdroj: Štátny archív Ruskej federácie)

LONDÝN - Britský historik prišiel s prekvapivým odhalením. Zverejnil fotografiu ženy, o ktorej tvrdí, že bola skutočnou láskou Vladimira Iľjiča Lenina. A pridal detaily z ich búrlivého vzťahu, ktorý trval niekoľko rokov.

Expert na ruskú históriu z londýnskej Queen Mary University, doktor Robert Henderson, pozná identitu Rusky, ktorá zastávala dôležité miesto v srdci tvorcu moderného komunizmu. Ide o revolucionárku Apollinariyu Jakubovú, ktorá utiekla do Londýna na prelome 20. storočia. Spolu s manželom boli blízkymi spolupracovníkmi Lenina a jeho manželky Nadeždy Krupskej. Bolo v tom ale aj niečo viac. Vladimir mal s Apollinariyou pomer, a to dosť búrlivý. Vedela o ňom dokonca aj Ruská sociálno-demokratická strana.

Henderson fotku Jakubovej objavil v Štátnom archíve ruskej federácie, počas toho, ako skúmal život iného revolucionára Vladimira Burceva, informuje denník The Guardian. "Po sto rokoch bolo konečne vyriešené tajomstvo ohľadom toho, ako vyzerala,"  uviedol doktor histórie. Lenin svoju milenku údajne volal "Liroška". Jakubova bola veľmi temperamentná žena s "nezlomným duchom a nevyčerpateľnou energiou", známa pre svoje vášnivé debaty o komunistickej doktríne, ktoré prebiehali v londýnskej štvrti East End.

Odhalenie po sto rokoch:
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: Štátny archív Ruskej federácie)

Apollinariya, dcéra kňaza, bola taktiež veľmi vzdelaná a rozhľadená. Študovala fyziku a matematiku a neskôr vyučovala vo večernej škole, kde sa zoznámila s Krupskou. Podobne ako Lenin aj ona bola pre svoju politickú činnosť uväznená v sibírskom tábore. Po tom, ako sa jej odtiaľ podarilo utiecť, odišla do Londýna, kde sa stala zásadnou exilovou postavou. Ešte v roku 1964 prišiel americký novinár Louis Fischer s informáciou, že Lenin požiadal Jakubovú o ruku, ona ho ale odmietla. "Či už je to pravda alebo nie, Jakubová oplývala vlastnosťami, ktoré dokázali pritiahnuť pozornosť aj tých najväčších tvrďasov," poznamenal Henderson.

Lenin raz v liste adresovanej svojej platonickej láske napísal: "Je zrejme nevhodné, keď vám práve v liste píšem tak často o svojich zápasoch. No myslím si, že je priam povinnosťou byť v našom starom priateľstve absolútne úprimný." Krupska vycítila, že Jakubová by jej mohla byť sokyňou v láske, a tak k nej časom začala pociťovať nevraživosť.

Jakubová sa spolu s manželom v roku 1908 vrátila do Petrohradu. Čo sa s ňou dialo potom, je málo známe. Zomrela niekedy medzi rokmi 1913 a 1917.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu