Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci objavili nové nebezpečenstvo epidémie pre ľudstvo: Vírus šíria psy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

LONDÝN - Nová štúdia naznačuje, že psy a ľudia sa môžu navzájom nakaziť vírusom spôsobujúcim črevnú chrípku, ktorá môže byť veľmi nebezpečná. Majitelia štvornohých miláčikov by tak v súvislosti s ich chovom mali dodržiavať prísnejšie hygienické pravidlá, ktoré šíreniu infekcie zabránia.

Výskumníci zistili, že u niektorých psov sa vyvinula imunita na ľudský norovírus, ktorý vyvoláva epidemickú akútnu gastroenteritídu, hovorovo črevnú chrípku alebo virózu. "To znamená, že tieto psy už boli niekedy vírusom nakazení. Taktiež sa potvrdilo, že ľudský norovírus sa dokáže naviazať na črevné bunky u psa, čo je prvý krok potrebný pre ich infekciu," vysvetľuje veterinárka z Univerzity v Cambridge a londýnskej Imperial College, Sarah Caddyová, ktorá publikovala štúdiu v Žurnáli klinickej mikrobiológie.

Spolu s kolegami vystavila psov vonkajšiemu proteínu vírusu, tzv. kapsidu, ktorý nie je infekčný ani neobsahuje aktuálny genetický materiál. Kapsid sa ako súčasť novej vakcíny proti norovírusu momentálne využíva v klinických štúdiach.

Vedci objavili nové nebezpečenstvo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

Či môže ľudský norovírus skutočne spôsobiť klinické ochorenie u psov alebo naopak, či dokážu psy infikovať ľudí, nie je ešte úplne dokázané, aj keď je už teraz známe, že len pár norovírusových častí vie vyvolať infekciu u človeka. Doteraz si vedci nie sú istí ani tým, akú úlohu zohrávajú psy v norovírusových ohniskách; doteraz najväčšie epicentrá nákazy totiž vypukli na miestach, kde psy nemajú prístup, ako napríklad na výletných lodiach alebo v nemocniciach.

Výletná loď
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: wikimedia, Rapidfire)


Norovírus zmenil luxusnú plavbu loďou na nočnú moru


Caddyová vykonala štúdiu preto, lebo sa na ňu majitelia psov často obracajú s otázkou, či môžu preniesť infekciu na svoje psy alebo naopak. "Existuje mnoho neoficiálnych prípadoch, kedy žili ľudia a psy v rovnakej domácnosti a v rovnakom čase trpeli gastroenteritídou. V tejto oblasti nebol však vykonaný dostatočný vedecký výskum," poznamenala. Ak sa chcú majitelia psov vyvarovať akéhokoľvek rizika infekcie, mali by podľa veterinárky dodržiavať správne hygienické opatrenia. Najmä vtedy, ak sa už v domácnosti raz gastroenteritída vyskytla.

Vedci objavili nové nebezpečenstvo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Thinkstock.com)

Norovírus je veľmi nákazlivý, a to najmä u detí, seniorov a ľudí s oslabeným imunitným systémom môže mať vážne následky. Na následky nákazy norovírusom napríklad len v Spojených štátoch ročne zomrie približne osemsto ľudí. Na Slovensku je podľa informácií Úradu verejného zdravotníctva SR hlásených zhruba tisíc norovírusových ochorení ročne. K príznakom patria nevoľnosť, zvracanie, hnačka, bolesti hlavy, končatín, svalov a v niektorých prípadoch aj zvýšená teplota.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu