Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Posledných 24 hodín pred Hitlerovou smrťou: Chcem byť krásna mŕtvola, prosila ho Eva!

Hitler s Evou a obľúbeným vlčiakom Blondim Zobraziť galériu (3)
Hitler s Evou a obľúbeným vlčiakom Blondim (Zdroj: Profimedia)

BERLÍN - Hitler preferoval smrť guľkou do úst, no Eva chcela romantickejší odchod zo sveta. Chcela sa otráviť kyanidom, aby necítila bolesť. Vodca Tretej ríše spáchal pred 70 rokmi po svadbe so svojou milenkou Evou Braunovou samovraždu v betónovom bunkri. Pamätníci hovoria, že pred smrťou sa Hitlerovi stúpenci oddávali divokým pitkám a sexuálnym zhýralostiam.

Najnovšia kniha od autorov Emma Craigie a Jonathan Mayo s názvom Hitlerov posledný deň odhaľuje 24 hodín minútu po minúte predtým, ako nacistický vodca spáchal samovraždu vo svojom bunkri spolu s Evou Braunovou po porážke Nemecka, uvádza Daily Mail.

Ráno 29. apríla 1945, deň pred Hitlerovou smrťou, bolo zahmlené zúfalstvom. Ľudia boli hladní a vychádzali z úkrytov v snahe nájsť aspoň nejakú potravu. Ruské tanky sa nemilosrdne blížili do cieľa. Hitler sa so svojimi stúpencami už od januára ukrýval vo veľkom podzemnom betónovom bunkri, asi tri metre pod zemou. Od rána velitelia najvyšších úradníkov bombardovali telefonátmi o tom, ako nemecká obrana padá na všetkých frontoch. Berlín bol čoraz odrezanejší od vonkajšieho sveta. Na uliciach páchli tlejúce telá a tí, ktorí sa odvážili vyjsť z úkrytov, mohli veľmi ľahko prísť o život.

Mohlo by vás zaujať: Hitler unikol smrti a v Argentíne sa dožil takmer 100 rokov, nové dôkazy na FOTO?!

Okolo jedenástej hodiny doobeda klope na dvere Hitlera jeho komorník. Kým inokedy býva Hitler nervózny a čaká na to, aby mu pomohol s oblečením, teraz leží na posteli v šatách. Chýba už len na viazanie kravaty. Potom príde holič, ktorý mu upraví fúzy zakrývajúce priveľké nozdry. Generáli medzitým trávia v bunkri veľa času pitím pálenky a rozvíjaním sexuálnych fantázií, kým sa deti manželov Goebbelsovcov hrajú na chodbe.

Hitler na začiatku svojho vzostupu
Zobraziť galériu (3)
Hitler na začiatku svojho vzostupu  (Zdroj: SITA)

Hitler a Eva chceli zomrieť spolu

Hitlera už pár dní trápilo trápenie a nadúvanie, preto ráno užil tabletky. Len nedávno v hneve prepustil svojho osobného lekára, ktorý mu poskytoval rôzne preparáty na dobytie energie a injekcie, ktoré mu mali zabezpečiť vitalitu počas dňa. Hypochondrický Hitler trpel srdcovými problémami a začínala sa uňho prejavovať Parkinsonova choroba.

O štrnástej hodine poobede si dal Hitler obed s dvomi tajomníkmi a Evou Braunovou, s ktorou sa pred pár dňami oženil. Ťažké rozhovory Hitler pri obede nemal rád, ale tentoraz zmenil tému. „Nikdy nepadnem do nepriateľských rúk mŕtvy či živý,“ vyhlásil a vydal príkaz na spálenie svojho tela tak, aby ho nikto nemohol identifikovať. Potom s Evou premýšľajú o najlepšom spôsobe samovraždy. „Najlepší spôsob, ako sa zastreliť, je do úst. Lebka je rozdrvená a neviete o ničom. Smrť je okamžitá,“ povedal Hitler, ale zdesená Eva mu oponovala: „Ja chcem byť krásna mŕtvola, chystám sa užiť jed.“  Z vrecka šiat vytiahla mosadznú škatuľku a v nej fľaštičku s kyanidom. Bála sa, že by ju smrť mohla bolieť. Hitler ju upokojil. Nervová aj dýchacia sústava budú ochromené behom niekoľkých sekúnd.

Posledná rozlúčka

O pätnástej hodine dostáva ako prvý smrtiacu dávku s kyanidom Hitlerov milovaný vlčiak Blondi. Vodca chcel vidieť, ako rýchlo kyanid účinkuje. O šestnástej hodine sa v bunkri koná rozlúčkové zhromaždenie. Spievajú nacistické bojové piesne a atmosféra je pochmúrna. O dvadsiatej hodine už Hitler sedí pri stole vo svojej kancelárii a číta spis o smrti Benita Mussoliniho, ktorý bol zastrelený a potupne zavesený za členky. Berlín prichádza aj o posledné zlomky nádeje.

Ráno 30. apríla o pol jednej bol Hitler na nohách kvôli správam o nemeckom protiútoku a chcel vedieť viac informácií. Onedlho k sebe zavolal stráže a zamestnancov s cieľom vydať posledné nariadenie. „Nechcem byť vystavovaný ako exponát v múzeu,“ vysvetlil im. Potom si potriasol rukou s každým z nich, poďakoval sa za služby a a oslobodil ich od prísahy vernosti.

Dvojitá smrť

O druhej hodine ráno bol veľmi unavený, oči mal podliate krvou a tvár bez výrazu. Zhrbený vodca s trasúcimi sa rukami bol zlomený. Eva popíjala spolu s ďalšími ženami a chvel sa jej hlas. Hitler si želal, aby obaja zomreli v rovnaký čas. On bude mať pri sebe dve pištole s dvomi kapsulami kyanidu ako Eva. Hitler plánuje užiť kyanid a súčasne si streliť do spánku.

O pol piatej ráno si odchádza Hitler ľahnúť do postele, má na sebe kožené šľapky a župan. Práve sa dozvedel, že Ríša do 24 hodín celkom padne. O pol siedmej ráno sa už oblečený prechádza chodbami. Rusi sú nebezpečne blízko a vie, že nemá veľa času. O siedmej ráno sa s ním Eva ponáhľa do záhrady – chce ešte raz vidieť slnko. Záhrada však bola zničená paľbou, vo vzduchu ostal dym z bombardovania. O pár minút na to počuť chodbami bunkru výstrel. Po Hitlerovi sa zľahla zem.

Posmrtná fotografia Hitlera
Zobraziť galériu (3)
Posmrtná fotografia Hitlera  (Zdroj: Profimedia)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu