Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Toto je nočná mora každej ženy: Tínedžerka si ľahla spať, ráno neverila vlastným očiam!

Tiarne Menzies
Tiarne Menzies (Zdroj: YouTube)

SYDNEY - Devätnásťročná Austrálčanka Tiarne sa ráno zobudila a zažila hrôzu. Jej nádherné čierne vlasy boli preč. Ostali jej iba oči pre plač. Čo sa jej stalo?

Príznaky vypadávania vlasov si všímala dievčina iba veľmi pomaly. Raz sa v noci zobudila, siahla do vlasov a v ruke držala chumáč vlasov. Toto sa opakovalo už dlhšiu dobu. Až sa raz zobudila ako do zlého sna. Po pár týždňoch si sa chytila za hlavu a vlasy nikde.

Okamžite s týmto problémom zamierila k doktorom, informoval o tom magazín That´s life. "Vlasy som mala omotané okolo prstov a na hlave pleš," nechala sa počuť mladá tínedžerka. Lekári jej oznámili smutné zistenie. Príčiny choroby sú vraj v psychike. Tiarne trpela depresiami, ktoré neliečila. Preto ani len netušila, že počas spánku si vlasy vytrhávala sama. Len jedno percento populácie na svete trpí touto vzácnou chorobou.

Niektorí si pritom vytrhávajú chlpy, obočie či mihálnice. Choroba sa volá trichotillománia. Lekári jej nasadili antidepresíva a nakázali nosiť v noci čiapku. No nepomáhalo. Až keď si oholila hlavu, pocítila menšiu úľavu.

Trichotillománia je komplexná porucha kontroly impulzov, ktorá sa prejavuje vytrhávaním si ochlpenia po celom tele. Pred nutkaním vytrhávať si ochlpenie pociťuje človek silné tlaky. Zároveň po vytrhnutí si vlasov alebo akéhokoľvek ochlpenia človek pocíti akúsi úľavu. Následky sú však nezávideniahodné. Dotyčný sa s tým musí vyrovnať a obmedzuje ho to vo verejnom živote, preto by sa mal čo najskôr dostať do opatere lekárov.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu