Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bližšie, akoby ste čakali: Ženská obriezka v Európe straší viac ako pol milióna žien!

GORNJA MAOCA – Na pôde medzinárodných inštitúcií, združení a spoločenstiev sa o téme ženskej obriezky hovorí už dlhé roky. V Európe sa s takýmito praktikami často nestretávame, dôvodom však určite nie je fakt, že by sa tu podobné barbarstvá nevykonávali. Okrem Balkánu sa podobné prípady evidujú aj vo Francúzsku, Nemecku, Škandinávii či Veľkej Británii.

Najznámejšou oblasťou, kde sa v Európe vykonáva ženská obriezka, je horská dedina v Bosne a Hercegovine menom Gornja Maoca, o ktorej sme už písali. Táto obec je totiž známa aj svojím veľmi pozitívnym prístupom k radikálom z Islamského štátu. Vlajky tejto teroristickej skupiny si dokonca vyvesili na domy. Ako sa ukázalo, k manželkám majú rovnako netolerantný prístup ako v inovercom.

„Nechcela som nosiť hidžáb, a tak manžel prišiel s inou požiadavkou. Chcel mi odstrániť klitoris, čo bol viac jeho výmysel ako nutnosť pre manželku wahhabistu,“ hovorí žena, ktorej sa podarilo od týchto praktík ujsť. Známy je však prípad aj ženy z Nového Pazaru, ktorú po odstránení pohlavných orgánov museli previesť do nemocnice v Belehrade, keďže doma po neodbornom zásahu manžela takmer vykrvácala.

Problémom je, že zatiaľ čo v niektorých štátoch je ženská obriezka zákonom zakázaná už roky (Veľká Británia, od 1985), v iných sa o tejto téme vôbec nehovorí. Predpokladá sa, že väčšiny európskych štátov sa táto téma netýka. Okrem zdravotných problémov s menštruáciou, vylučovaním, sexuálnym životom a pôrodom (deti sa často rodia mŕtve), trpia ženy aj psychicky.

Upozorňujeme, že tieto zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou.

Takúto traumu podľa štatistík prežíva až pol milióna Európaniek. Ide pritom o 3 základné typy ženskej obriezky. Klitoridektomia znamená, že sa žene odstráni klitoris a niekedy aj malé pysky ohanbia. Faraonská obriezka počíta s odstránením klitorisu, malých aj veľkých pyskov ohanbia a následným zošitím. Nechá sa len malý otvor, ktorý týmto ženám značne komplikuje život, a to veľmi bolestivo. Posledný spôsob, sunna cikumcize, je typický pre Arabov. V tomto prípade sa odstraňuje predkožka klitorisu, niekedy aj špička.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu