Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ak používate bankomat, zbystrite pozornosť: Toto sú tri najväčšie hrozby, ktorým čelíte!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: zoznam)

LONDÝN - Zlodeji nikdy nespia. Vaše dôležité osobné údaje dokážu získať ako na internete, tak pri výbere hotovosti z bankomatu. Prečítajte si, aké triky používajú bankomatoví zlodeji!

Dlhý pohľad cez rameno

Zlodeji vraj cibria svoju pamäť, aby dokázali prečítať vaše osobné číslo ako básničku z hlavy. Potom im už len stačí, aby vám ukradli kartu a máte vybielený účet. Keď zadávate PIN kód, chráňte si osobnú vzdialenosť a vyťukávanie kódu zakrývajte pred cudzími pohľadmi.

Magnetický prúžok

Ak sa vám zdá prvý spôsob kradnutia ako z praveku, ten druhý je oveľa sofistikovanejší. Keď vložíte kartu do bankomatu, zlodeji sú schopní prečítať vaše údaje elektronicky z magnetického prúžku. Stačí, aby sa napojili na čítačku bankomatového zariadenia. Vzápätí vytvoria kópiu vašej karty, ktorú použijú v zámorí bez zadávania PIN-u. Alebo peniaze vyberú rovno z bankomatu, ktorý ste predtým navštívili vy, aby boli menej podozriví.

Váš PIN sú kriminálnici schopní prečítať aj pomocou malej kamery, iPodu či dokonca mobilu. Stačí, ak stoja za vami a tvária sa, že sú práve zaneprázdnení surfovaním na internete.

Libanonská slučka

Ďalšou alternatívou, ako sa zmocniť kódu, je tzv. libanonská slučka. Stačí, aby do slotu, kam vkladáte kartu, vklinili tenučký prúžok alebo puzdro a vy si myslíte, že bankomat vašu kartu jednoducho zhltol. Len čo zistíte, že vám ju nevracia a voláte do vašej banky, zlodeji, ktorí už poznajú váš PIN, majú aj kartu, ktorú bleskurýchle použijú. Ak vyzerá bankomat z akéhokoľvek dôvodu inak alebo je proces výberu hotovosti nejako zmenený, operáciu ihneď prerušte.

Okrem troch spomenutých spôsobov však existujú aj iné metódy, pri ktorých si odpočet z vašej hotovosti ani nevšimnete. Zlodeji prirátavajú, resp. berú vám malé finančné čiastky pri obyčajných transakciách v obchode alebo na benzínke či pri medzinárodnom platobnom styku – neustále. Ak máte pocit, že priveľa míňate a kupujete iba vzduch, dobre si pozrite výpisy z účtu, informuje Mirror.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu