Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nový liek na rakovinu pľúc sa bude testovať aj na Slovensku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Nový liek proti rakovine pľúc sa bude testovať aj na Slovensku. Funguje na princípe aktívnej bunkovej imunoterapie a očakáva sa od neho vyvolanie imunitnej reakcie proti nádorovým bunkám a spomalenie priebehu ochorenia. Nádorové ochorenie pľúc je v posledných rokoch najčastejším novo diagnostikovaným nádorovým ochorením na svete a súčasne najčastejšou príčinou úmrtí pacientov trpiacich rakovinou.

Klinickú štúdiu spustila spoločnosť Sotio, prvého pacienta do nej zaradili na prelome rokov 2014/2015 na onkologickej klinike Všeobecnej fakultnej nemocnice v Prahe. Na štúdii má spolupracovať takmer 20 zdravotníckych centier v Českej republike a na Slovensku, prípadne v niektorej z ďalších krajín Európskej únie. Na klinickom hodnotení sa má zúčastniť 105 pacientov s pokročilým nemalobunkovým karcinómom pľúc.

"Prípravok je zložený z dendritických buniek, ktoré dokážu aktivovať imunitnú odpoveď, a z bielkovín, ktoré sú špecifické pre bunky karcinómu pľúc, tzv. nádorových antigénov... V klinickom programe budeme sledovať, či pridanie protinádorovej imunoterapie k štandardnej liečbe zlepší prognózu tejto agresívnej choroby," povedal riaditeľ pre vedu a výskum spoločnosti Sotio Radek Špíšek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu