Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najväčšie absurdity v Poľsku: Úradnícke a školské nezmysly vás dostanú do kolien!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

VARŠAVA - Namiesto ankiet o udalosť či športovca roka sa poľský denník Gazeta Wyborcza rozhodol nechať svojich čitateľov hlasovať o najväčšiu absurditu spáchanú v krajine počas uplynulých dvanástich mesiacov. A že je z čoho vyberať, uvidíte sami.

V súťaži absurdít je súperom vroclavské gymnázium, ktoré vyhradilo jedno schodisko len pre učiteľov. Vraj vo chvályhodnej snahe zvýšiť prestíž kantorov a tiež "v úcte k tradícii", ako vysvetlila riaditeľka tejto niekdajšej pruskej školy. Nominovaná je aj jedna varšavská škola, ktorá definovala čas na zjedenie obeda na presne desať minút, pretože miest v jedálni je žalostne málo. Namiesto železnej disciplíny je výsledkom drsné súperenie učiteľov, čia trieda prv zaujme výhodnejšiu pozíciu. Inak sa totiž celý rozvrh zosype.

Známe pútnické mesto Čenstochová sa rozhodlo pokrstiť nové linkové autobusy poetickými názvami "Spoľahlivý Krištofko", "Odvážny Jarda" a "Hbitý Marek". Ale obyvatelia mesta si všimli, že názvy autobusov pozoruhodne ladia s menami starostu, jeho zástupcu a miestneho politického kmotra. Vedenie dopravného podniku sa zaprisahalo, že ide o úplne náhodnú zhodu, od nápadu však nakoniec ustúpilo. A to na pokyn starostu, prezývaného "zahanbený Krištofko".

Revízori v Bydgoszczi si zase v súťaži o dodávku automatov na cestovné lístky na mestskú dopravu vyhradili, že víťazná firma dodá aj limuzínu s rozsiahlou luxusnou výbavou, predplatným do umývačky a samozrejme s plnou nádržou. Vraj, aby mali čím automaty kontrolovať.

Medzi kandidátmi nemôže chýbať ani počin z Lodže, kde sa radní postavili proti pomenovaniu nového detského ihriska po Mackovi Pú, pretože táto postavička z detských knižiek nenosí nohavičky. Ihrisko premenovali podľa domáceho hrdinu kreslených seriálov, Mackovi Ušiačikovi, ktorý nohavičky samozrejme nosí.

Prudérnosť v Poznani bola vystavená drsnejšej skúške: oslíci v miestnej zoo spolu kopulujú pred zrakmi detí, ako si vraj pohoršené matky sťažovali jednej miestnej poslankyni. A tá donútila zoo, aby osliu rodinku rozdelila. Aféra zaujala médiá nielen v Poľsku, ale aj v USA či Malajzii.

Na nepodarených úradníkov v Kielciach narazil nezamestnaný fotograf, ktorý zažiadal o dotáciu na rozjazd vlastného podnikania. Žiadosť úradníci opakovane odmietli. Vraj preto, že žiadateľ chcel časť peňazí minúť za vizitky, ale nespresnil, či vizitky budú nové, alebo použité. Ani nevysvetlil, na čo ich použije. Podozrenie, že fotograf je v skutočnosti podvodník, korunovala "kontrolná akcia", kedy si úradník vydávajúci sa za nastávajúcu nevestu objednal zábery zo svadby. Plán stroskotal na tom, že objednávku odoslal elektronickou poštou zo svojej úradnej adresy.

Úradný počítač v Poznani si nedokáže poradiť so zákernou poľskou diakritikou v menách žiadateľov o mestskú elektronickú kartu. Záujemcom o miestnu obdobu opencard nezostáva nič iné, než si meno napísať bez mäkčeňov, dĺžňov a ďalších ozdôb, ale následne im úradníci odmietnu kartu vydať, pretože sa mená nezhodujú. Nešťastníci s krkolomným priezviskom nemajú iné východisko, než si priplatiť za vystavenie duplikátu.

Ďalšiu nomináciu možno naopak považovať za výmysel starostu mestečka Bytom Odrzański, ktorý prekabátil policajného náčelníka. Ten - vraj v záujme o vlastná pokoj a žiadne ťažkosti - vylúčil verejnosť z futbalového zápasu s okresným súperom. Ale starosta rozdal fanúšikom vesty usporiadateľov, a tak sa na tribúny dostala skoro stovka divákov. Nepokoje nevypukli, aj keď domáci na ihrisku prehrali. Zato uspeli na súde, ktorý policajné žalobu zamietol.

Vo finále naplánovanom na 21. januára bude víťaz ocenený slamenou soškou medvedíka. Zatiaľ nie je jasné, či s nohavičkami, alebo bez.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu