Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Šokujúci prieskum: Zbrane tento rok zabijú viac mladých Američanov ako dopravné nehody!

ATLANTA – V tomto roku zabijú viac mladých Američanov zbrane ako dopravné nehody, aspoň tak to vychádza Centru pre kontrolu chorôb a prevenciu. Táto predpoveď je fascinujúca vzhľadom na počet obetí autonehôd, ktoré sú vysoké všade vo svete. Aj na Slovensku napríklad za minulý rok zaznamenali viac úmrtí pri dopravných nehodách, aj keď je samotných nehôd bolo celkovo menej.

Pri porovnaní počtu obetí pri automobilových nehodách a na následky strelných poranení na Slovensku zistíme, že tu je situácia úplne iná. Kým počty zastrelených ľudí sú najmä z dôvodu prísnych kritérií pre záujemcov o zbrojný preukaz a legálnu držbu zbrane veľmi nízke, obetí na cestách je vzhľadom na počet obyvateľov naozaj veľa, čo neustále zdôrazňujú bezpečnostné zložky.

Mladí ľudia sú rizikovou skupinou všade, nehovoriac špeciálne o prípadoch, v ktorých ide o požitie alkoholu alebo iných omamných látok. V Spojených štátoch by v roku 2015 mohlo na cestách zomrieť až 5864 dorastencov a mladých ľudí vo veku od 15 do 24 rokov. Avšak, nebezpečnejšie pre tieto ešte takmer deti sú zbrane, pri prestrelkách a nehodách so strelnou zbraňou by ich podľa výpočtov malo zahynúť až 6040.

Pomohli vládne nariadenia

Za pokles obetí v súvislosti s autonehodami môže podľa Chelsea Parsonsovej, hovorkyne Centra pre americký progres, vládne nariadenie pre automobilový priemysel v kombinácii s obmedzeniami jazdy pod vplyvom alkoholu. „Za posledných 20 rokov sme venovali veľa času a peňazí štúdiu príčin dopravných nehôd v tejto krajine. Nové zákony a zlepšenie bezpečnosti automobilov mali kumulatívny účinok na zníženie počtu úmrtí mladých ľudí v dôsledku autonehôd,“ vysvetlila Parsonsová.

Naposledy sa takáto situácia s porovnaním zopakovala v roku 1994, kedy strelnému poraneniu podľahlo viac ako 11-tisíc mladých vo veku 15 až 24 rokov. Od roku 1999 sa však toto číslo pohybovalo okolo hranice 6-tisíc ľudí. Američania dúfajú, že nové technológie by mohli pomôcť znížiť riziko úmrtia v dôsledku streľby. V tejto súvislosti sa často hovorí o zámkoch na zbrane, ku ktorým by kód poznali len registrovaní majitelia. Tým pádom by sa zabránilo zneužitiu zbrane cudzími osobami a väčšine nehôd.

Vojna dvoch táborov

Problémom sú v tomto smere aj čoraz častejšie streľby psychicky nestabilných jedincov na školách, ako aj možnosť online nákupu zbraní. Jeden z 30 záujemcov, ktorý sa snaží kúpiť zbraň cez internet, má policajný záznam za menší zločin alebo domáce násilie. Zástancovia práv majiteľov zbraní združení okolo Národnej streleckej asociácie okamžite zareagovali na výzvy na stiahnutie tejto možnosti nákupu.

Argumentujú aj tým, že podľa oficiálnych štatistík sa počet ozbrojených konfliktov s Spojených štátoch znížil. Aj strelných zbraní sa predalo menej, i keď od roku 1991 do konca roka 2013 si Američania zadovážili 135 až 140 miliónov kusov zbraní. Kriminalita sa však v 19 z týchto 22 rokov postupne znižovala, preto v tomto spore zrejme pôjde o zdĺhavý boj dvoch nezmieriteľných táborov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu