Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Vedci tvrdia, že slnko ovplyvňuje dĺžku života: Pozrite sa, či patríte medzi šťastnejších!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: int)

OSLO – To, ako to vo vesmíre vyzeralo v čase narodenia človeka, predsa len môže mať vplyv na jeho život, aspoň to tvrdí najnovšia nórska štúdia. Podľa nej sa tí, ktorí prišli na svet v pokojnej fáze Slnka, dožijú v priemere o päť rokov viac ako ostatní. Dokazujú to napríklad demografické údaje Nórov narodených v rokoch 1676 až 1878, ktoré vedci porovnali s údajmi z observatórií.

Priemerný vek ľudí narodených vo fáze slnečných erupcií a geomagnetických búrok je o 5,2 roka kratší ako u tých, ktorí sa narodili v solárnom minime. „Slnečná aktivita pri narodení znížila pravdepodobnosť prežitia v dospelosti,“ uvádza sa v odbornom magazíne Proceedings of the Royal Society. Silnejší efekt tohto javu zaznamenali u žien.

Cyklus Slnka je v tomto prípade 11 rokov, od najsilnejšej aktivity k ďalšej, ktorú sprevádza zvýšený počet solárnych škvŕn so silným magnetickým polom, erupcie a výron koronálnej hmoty, teda plazmy pozostávajúcej hlavne z protónov a neutrónov. Ide o zvýšený tok slnečného vetra, ktorý má za následok geomagnetické búrky na Zemi.

Slnečná aktivita je tiež spojená s ultrafialovou radiáciou, známym stresorom životného prostredia, ktorý ovplyvňuje reprodukčné schopnosti, tým pádom aj prežitie. Je to tým, že spôsobuje poškodenie buniek DNA, ako tvrdia aj autori štúdie. Skúmali pritom okolo 8600 ľudí z bohatej aj chudobnej vrstvy obyvateľstva. Zistili, že narodenie v solárnom maxime výrazne znižuje plodnosť chudobnejších žien.

Nie je však isté, či to platí aj pre modernú dobu. Nedostatok vitamínu B kyseliny listovej, nevyhnutnej pre všetky procesy bunkového delenia a rastu, sa spájal s vyšším výskytom chorôb a rýchlejšej smrti. Na to, aby vedci z nórskej univerzity vedy a technológií mohli komplexne porovnať výsledky so súčasnou situáciou, potrebovali by údaje aj o ešte nenarodených deťoch.

Zároveň by bolo treba porovnať závery aj pre ľudí odlišnej farby pleti a tých, čo žijú v iných zemepisných šírkach. „Táto štúdia je prvá, ktorá zdôrazňuje význam ultrafialového žiarenia (UVR) v ranom veku, upozorňujú autori a varujú: „UVR je globálny stresor s potenciálnymi ekologickými dopadmi a na základe zmien klímy a kolísania úrovne atmosferického ozónu sa očakáva nárast úrovne UV žiarenia.“

 

Slnečné maximum

 

september 1933 až január 1944 (vrchol v apríli 1937) *

január 1944 až február 1954 (vrchol v máji 1947) *

február 1954 až október 1964 (vrchol v marci 1958) *

október 1964 až máj 1976 (vrchol v novembri 1968) *

máj 1976 až marec 1986 (vrchol v decembri 1979) *

marec 1986 až jún 1996 (vrchol v júli 1989) *

jún 1996 až január 2008 (vrchol v marci 2000) *

 

*(ľudia narodený v tomto čase sa podľa vedcov dožívajú menej v priemere až o päť rokov)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu