Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Neskutočný príbeh: Študent (20) viedol dvojitý život, oklamal tajnú službu aj kráľa!

Francisco si užíva na dovolenke Zobraziť galériu (3)
Francisco si užíva na dovolenke (Zdroj: epimg.net, ecestaticos.com, elmundo.es)

MADRID - Španielsko s údivom sleduje prípad dvadsaťročného študenta, ktorý vďaka sérii podvodov prenikol do sveta vysokej politiky a viedol dvojitý život hodný filmového hrdinu. Mladík dokázal v domácich podmienkach sfalšovať dokumenty polície a tajných služieb, presvedčil ostatných o tom, že zastáva dôležité posty vo vláde a dostal sa tak napríklad na korunováciu nového španielskeho kráľa či do VIP lóže futbalového štadióna Realu Madrid. Minulý týždeň ho však zatkli a o jeho budúcnosti teraz bude rozhodovať súd.

Študenta ekonómie Francisca Nicolása Gómez-Iglesiasa v Španielsku pozná už pomerne dosť ľudí a verejnosť sa baví na fotografiách, na ktorých si mladík s detskou vizážou potriasa rukou s kráľom Felipem VI. alebo sedí na konferencii vedľa expremiéra José Mariu Aznara.

Neskutočný príbeh: Študent (20)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: epimg.net, ecestaticos.com, elmundo.es)

Neskutočný príbeh: Študent (20)
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: epimg.net, ecestaticos.com, elmundo.es)

Francisco si ale okrem prístupu na prísne strážené akcie dokázal zaistiť napríklad aj maják na auto, ktorý používal pri dopravných zápchach a zarobil aj dosť peňazí. Za sprostredkovanie obchodu s nehnuteľnosťami si pod falošnou identitou vládneho poradcu nechal zaplatiť 25 000 eur.

Sudkyňa Mercedes Pérezová Barriosová sa preto počas prvého vypočutia po Iglesiasovom zatknutí veľmi divila tomu, ako ľahko sa dali všetci zúčastnení oklamať. "Nerozumiem tomu, ako dvadsaťročný človek, ktorý využíva len svoju výrečnosť, dokáže pod svojím menom preniknúť na konferencie a ďalšie udalosti a miesta bez toho, aby jeho správanie kohokoľvek znepokojilo," uviedla.

Polícia sa o Gómeza začala zaujímať až v okamihu, keď sa neúspešne pokúšal dostať na akciu usporiadanú americkou ambasádou. Až potom vyšlo najavo, že študent má za sebou už pomerne dlhú podvodnícku kariéru.

S bývalým ministrom poľnohospodárstva Ariasom Cañetom (vpravo)
Zobraziť galériu (3)
S bývalým ministrom poľnohospodárstva Ariasom Cañetom (vpravo)  (Zdroj: epimg.net, ecestaticos.com, elmundo.es)

Prípad podobný tomu španielskemu sa stal aj v Česku, kde sa podobným mystifikáciam venoval Lukáš Kohout. Ten vystupoval ako asistent, vedúci kancelárie alebo hovorca exministra zahraničia Jana Kavana. V jeho mene dokonca objednával lety do zahraničia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu