Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Do vesmíru poletia aj Slováci: Súkromné kozmické lety spustia už v roku 2015!

Vesmírny raketoplán SpaceShipTwo poletí nadzvukovou rýchlosťou Zobraziť galériu (5)
Vesmírny raketoplán SpaceShipTwo poletí nadzvukovou rýchlosťou (Zdroj: virgingalactic.com)

SANTA FE - Svet bude onedlho svedkom ďalšieho historického míľnika v dejinách leteckej dopravy. Agentúra Virgin Galactic plánuje štart prvého letu s posádkou vesmírnych turistov už v prvej štvrtine roku 2015. Medzi priekopníkmi vesmírneho cestovania sa nachádzajú aj Slováci!

Hviezdny let s Virgin Galactic si celosvetovo rezervovalo už viac ako 700 odvážlivcov, medzi ktorými sa nachádza aj šesť Slovákov a Čechov. Tí si let v hodnote 250 000 amerických dolárov (198 161 eur) objednali prostredníctvom českej agentúry TYP AGENCY. „Na začiatku spustenia projektu bude lietať jedna raketa raz do týždňa so šiestimi pasažiermu a dvomi pilotmi. Už v tejto chvíli je však v pláne konštrukcia druhej rakety, vďaka čomu by sa do vesmíru dostal vyšší počet vesmírnych turistov. V prípade novej rezervácie práve v tomto okamihu by ste však do vesmíru mohli letieť najskôr o dva až tri roky,“ povedala pre Topky Darina Marsínová z TYP AGENCY.

Do vesmíru poletia aj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: virgingalactic.com)

Zakladateľom spoločnosti Virgin Galactic, ktorá organizuje prvý let vesmírnych turistov na suborbitálnu dráhu Zeme, je britský magnát Richard Branson a konštruktérom hviezdneho prototypu raketoplánu SpaceShipOne Burt Rutan.

Zakladateľ spoločnosti Virgin Galactic Richard Branson
Zobraziť galériu (5)
Zakladateľ spoločnosti Virgin Galactic Richard Branson  (Zdroj: virgingalactic.com)

Prvá posádka raketoplánu SpaceShipTwo, ktorý je momentálne ešte vo fáze testovania, vyštartuje zo speciálne zostrojeného lietadla vo vzduchu v horizontálnej polohe. Kozmická loď je zostavená z ľahkých, silných a odolných materiálov, poháňaná hybridným raketovým motorom s ekologicky šetrným palivom.

Richard Branson so svojou dcérou nahliada do vnútra kabíny
Zobraziť galériu (5)
Richard Branson so svojou dcérou nahliada do vnútra kabíny  (Zdroj: virgingalactic.com)

Raketoplán SpaceShipTwo zostrojili asi dvakrát väčší jako jeho pôvodný prototyp SpaceShipOne a na jeho palube sa bude môcť nachádzať osem ľudí, z toho šesť pasažierov. Ako kabína pre cestujúcich bude využitý celý trup lode, ktorej veľkost sa zhoduje s komerčným tryskovým lietadlom Falcon 900.

Kozmická loď bude štartovať vo výške 15 km a výstúpi do výšky asi 110 kilometrov za 90 sekúnd, pričom dosiahne trojnásobnú rýchlosť zvuku.

Prvýkrát bola loď SpaceShipTwo verejnosti predvedená v roku 2008, keď začali testovacie lety, ktoré budú neustále trvať až do konca roka 2014, protože bezpečnosť je pre spoločnosť na prvom mieste. Prvé komerčné lety sa uskutočnia v Mohavskej púšti v Kalifornii a neskôr budú lety štartovať zo základne v Novom Mexiku. Celková dĺžka letu potrvá asi dve hodiny.

Do vesmíru poletia aj
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: virgingalactic.com)

Pasažieri, ktorí si budú chcieť vyskúšať let nadzvukovou rýchlosťou, budú musieť pred vesmírnym výletom absolvovať trojdennú prípravu a lekárske prehliadky. Súčasťou prípravy bude aj zoznámenie sa s ostatnými členmi posádky a ešte pred letom si budú musieť turisti vyskúšať pôsobenie gravitačních síl na vlastnom tele.

 

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu