Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mexický prezident sľúbil, že vrahovia študentov pôjdu pred súd

Enrique Pena Nieto Zobraziť galériu (8)
Enrique Pena Nieto (Zdroj: SITA)

CHILPANCINGO - Mexický prezident Enrique Peňa Nieto prisľúbil, že chytia a potrestajú tých, čo sú zodpovední za očividnú masakru desiatok študentov na juhozápade krajiny. Študenti zmizli po zrážkach s políciou v meste Iguala v gangami sužovanom štáte Guerrero pred viac ako týždňom.

Pri meste objavili cez víkend masový hrob plný ohorených mŕtvol. Generálny prokurátor štátu Guerrero Inaky Blanco v nedeľu povedal, že doteraz našli na mieste najmenej 28 tiel a je pravdepodobné, že sú medzi nimi niektorí zo 43 nezvestných študentov. Uviedol tiež, že dvaja zabijaci z prostredia gangov sa priznali k zabitiu 17 študentov s pomocou bezpečnostných síl. Motív zločinu ostáva nejasný.

Prezident Nieto vo svojom prvom vyjadrení k tragédii povedal, že federálna vláda nájde a postaví zodpovedných pred spravodlivosť. "Musíme zistiť pravdu a zabezpečiť, aby zodpovední za tieto odporné, bolestivé a neakceptovateľné činy boli potrestaní," uviedol v televíznom vyhlásení. 

Študenti zmizli vyše týždňom počas protestov proti diskriminácii vidieckych učiteľov. Polícia spustila na autobusy s prichádzajúcimi demonštrantami paľbu, pričom zabila šesť ľudí a 17 zranila. V súvislosti s incidentom zadržiavajú 22 policajtov. Úrady tiež vydali zatykač na starostu Igualy a jeho bezpečnostného šéfa, ktorí sú na úteku a mohli by byť do zločinov zapletení. Štátna vláda ponúkla odmenu milión pesos (59 000 eur) za informácie, ktoré povedú k nájdeniu zmiznutých študentov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu