Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dve americké spoločnosti vybudujú vesmírne kapsuly pre NASA

Členovia panelu, zľava, administrátor NASA Charles Bolden, riaditeľ Kennedy Space Center Bob Cabana, manažérka programu Kathy Lueders a astronaut Mike Fincke pri oznámení spolupráce.
Členovia panelu, zľava, administrátor NASA Charles Bolden, riaditeľ Kennedy Space Center Bob Cabana, manažérka programu Kathy Lueders a astronaut Mike Fincke pri oznámení spolupráce. (Zdroj: SITA)

MYS CANAVERAL - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) bude zmluvným partnerom súkromných spoločností Boeing a SpaceX s cieľom transportu astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS). Oznámili to v utorok predstavitelia NASA.

Dohoda končí nákladnú závislosť NASA na ruských transportoch vesmírnych posádok, informovala agentúra Reuters. NASA zvažovala aj súkromnú spoločnosť Sierra Nevada Corp, nakoniec sa však rozhodla pre Boeing a SpaceX, s ktorými uzatvorila zmluvu v celkovej hodnote 6,8 miliárd dolárov na vyvinutie, certifikáciu a prevádzkovanie jej sedemmiestnych vesmírnych kapsúl na prevoz astronautov na ISS.

Americká vesmírna agentúra plánuje, že v rámci jej obchodného programu odštartujú prví astronauti z Mysu Canaveral v roku 2017. Spoločnosť Boeing zostrojí svoje vesmírne kapsuly určené na prevoz osôb v Kennedyho vesmírnom stredisku na Floride, kým SpaceX prispôsobí svoje nákladné vesmírne lode, i doposiaľ využívané NASA, tak, aby boli vhodné na prevoz astronautov.

Za prevoz amerických astronautov na ISS na palube ruských kozmických lodí Sojuz zaplatila NASA od roku 2011 doposiaľ 71 miliónov dolárov na osobu, pričom tieto služby využila štyri až šesťkrát do roka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu