Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nepochopiteľný justičný omyl: Mentálne postihnutých bratov pustili po 30 rokoch basy!

Leon Brown a Henry McCollum po 30 rokoch na slobode
Leon Brown a Henry McCollum po 30 rokoch na slobode (Zdroj: YouTube)

RED SPRINGS - Dvaja nevlastní bratia Leon Brown a Henry McCollum boli v roku 1984 zatknutí za vraždu a znásilnenie 11-ročnej Sabriny Buie. DNA testy z miesta činu však po rokoch odhalili, že páchateľom bol niekto iný a sedeli neprávom.

Leon Brown a Henry McCollum majú dnes 46 a 50 rokov. V čase zatknutia to boli dvaja tínedžeri, ktorých odsúdili na doživotie. Telo 11-ročnej Sabriny Buie, zavraždenej a znásilnenej, bolo nájdené neďaleko mesta Red Springs.

Po päťhodinovom policajnom vypočúvaní, na ktorom nebol prítomný žiadny právny zástupca, sa Henry McCollum ku krutému činu priznal. Rovnako ako jeho mladší brat, keď podpísali doznanie k vražde. Neskôr sa síce na súde odvolali a uviedli, že priznanie bolo podpísané pod nátlakom. Napriek nedostatočným dôkazom boli obaja obvinení a odsúdení na doživotie.

Počas 30 rokov, ktoré bratia strávili vo väzení v Severnej Karolíne, opakovane žiadali o obnovenie vyšetrovania a trvali na svojej nevine. Ich pripomienky však vyšetrovatelia vzali na vedomie až v roku 2010. Pátranie viedlo k novým dôkazom – testy DNA políciu priviedli až k Roscoaovi Artisovi, ktorý žil blízko miesta, kde bolo nájdené mŕtve telo. Artis bol paradoxne medzitým odsúdený  za znásilnenie a vraždu inej dievčiny, ktorá sa odohrala za podobných okolností mesiac po vražde Sabriny Buie.

„Tento prípad je tragédia, ktorá hlboko ovplyvnila nielen životy ľudí do nej zapojených, ale hlboko ovplyvňuje aj náš systém spravodlivosti v Severnej Karolíne. Tento prípad poukazuje veľmi dramatickým spôsobom, že je dôležité nájsť pravdu. Dnes síce pravda zvíťazila, ale prišla až o 30 rokov neskoro pre rodiny Sabrina Buie, Leona a Henryho. Ich smútok, žiaľ a strata zostane s nimi naveky,“ povedal Ann Kirby, právnik Leon Browna.

Podľa právnych zástupcov došlo k justičnému omylu, ktorý je tým závažnejší, že obaja bratia sú mentálne postihnutí. Aktuálne boli obaja prepustení na slobodu po tom, ako ich uznali za nevinných. Informoval o tom britský denník The Guardian.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu