Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Svetový mier je mýtus: Iba 11 štátov nie je zapojených do vojny, Slovensko medzi nimi chýba!

Svetový mier Zobraziť galériu (8)
Svetový mier (Zdroj: Vision of Humanity)

SYDNEY/NEW YORK/OXFORD - Súčasná situácia na Ukrajine, vojna v Iraku či Sýrii, alebo stále nevyriešený konflikt v pásme Gazy – to je iba špička ľadovca. Podľa poslednej štúdie Inštitútu pre ekonómiu a mier na svete existuje iba 11 krajín, ktoré momentálne nie sú zapojené do žiadneho konfliktu! Katastrofálne čísla sú rok od roka horšie, napríklad od 2007 je svet neustále menej mierumilovný.

Na základe piatich kľúčových ukazovateľov inštitút ohodnotil 162 krajín sveta. Podľa počtu bodov ich potom zaradil do rebríčka od najmierumilovnejších po tie najmenej mieru chtivé. Slovensko sa nachádza na devätnástom mieste, najlepšie obstál Island, Dánsko a Rakúsko. Najhoršia situácia je v Južnom Sudáne, Afganistane a Sýrii.

Ak sa vám zdá, že na svete sa momentálne až toľko vojen nevedie, máte pravdu. Výskumníci však do štatistík zahrnuli aj vnútroštátne konflikty, ktoré často nie sú oficiálne ani striktne definované. Napríklad Severná Kórea nie je vo vojne s nikým, ani nikto násilne neumiera v dôsledku politických udalostí, no režim krajiny má svojich odporcov, a to aj medzinárodných.

Svetový mier?
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vision of Humanity)

Británia takisto oficiálne nevedie vojnu, no jej vojaci v rámci medzinárodných dohôd zasahujú napríklad v Afganistane, rovnako ako aj tí slovenskí. Zároveň vláda vynakladá pomerne veľké finančné prostriedky na armádu a zbrojenie, čo je podľa inštitútu pre mierumilovnú krajinu neprípustné.

Momentálne dosahuje hodnotenie mierumilovná krajina iba niekoľko štátov, no v celkovom rebríčku nepatria medzi "víťazov" z toho dôvodu, že súčasná situácia je pomerne krehká a v budúcnosti by mohli ľahko vkĺznuť do konfliktu. Ide o Švajčiarsko, Japonsko, Katar, Maurícius, Uruguaj, Čile, Botswanu, Kostariku, Vietnam, Panamu a Brazíliu.

Svetový mier?
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vision of Humanity)

Ak ste sa pozastavili nad večne neutrálnym Švajčiarskom, treba dodať, že chýbajúce body v Globálnom mierovom indexe majú za veľký počet vyvezených zbraní na 100-tisíc obyvateľov. V Brazílii a Kostarike zase príliš často dochádza k ozbrojeným protestom obyvateľov. V súvislosti s majstrovstvami sveta vo futbale a násilnosťami počas ich trvania klesla aj Brazília v rebríčku hlbšie, čo sa ukáže budúci rok.

Inštitút taktiež veľmi presne definoval, čo to znamená byť zapojený do konfliktu: „Zahŕňa to napadnutie na základe rozporu, ktorý sa týka vlády alebo územia, kde sú použité ozbrojené sily medzi dvoma stranami, z ktorých aspoň jedna je vláda štátu a má za následok 25 úmrtí v dôsledku boja v jednom roku.“

Svetový mier?
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Vision of Humanity)

Za zhoršujúcu sa globálnu mierovú situáciu v posledných rokoch môže napríklad Arabská jar či zvýšená teroristická aktivita, no vzhľadom na krízu na Ukrajine už nemožno hovoriť v súvislosti s vojnou iba o Strednom východe. Tragédiou je, že neustále boje v Južnom Sudáne či Kongu sú takou samozrejmosťou, že si ich ľudia v "civilizovanom" svete takmer ani nevšímajú.

Z týchto záverov preto vyplýva, že momentálne existuje iba 11 štátov, ktoré nefigurujú v žiadnom konflikte alebo sa svojou činnosťou nepodieľajú na ohrozovaní či dokonca zabíjaní občanov iných krajín. Na tragické čísla vo veľkom upozorňujú najmä nezávislé inštitúcie a varujú pred ďalšími  negatívnymi prognózami do budúcnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu