Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

NASA varuje: Naša civilizácia je odsúdená k zániku, možno už o 15 rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: liveabsolute.me)

BRATISLAVA - Naša civilizácia je odsúdená k zániku. Nie, nie ste v sci-fi. Oznamuje to samotná NASA prostredníctvom štúdie, ktorú financuje. Vedci ukázali niekoľko kritérií, ktoré by mohli viesť k zániku našej civilizácie, a to už o pätnásť rokov.

Nová štúdia upozornila na možnosť, že globálna priemyselná civilizácia sa môže zrútiť v nadchádzajúcich desaťročiach kvôli neudržateľnému využívaniu zdrojov a stále nerovnomernému rozdeleniu bohatstva. Pokúšajú sa nájsť vysvetlenie v histórii. Vedci tvrdia, že "proces náskoku a kolapsu je vlastne opakujúci sa cyklus v celej histórii." Ako príklad uvádzajú zánik Mayskej civilizácie, pád Rímskej ríše, či zánik Mezopotámie alebo Babylonu.   

Projekt identifikuje najviac charakteristických vzájomne prepojených faktorov, ktoré vysvetľujú civilizačný pokles. Zameriava sa aj na tie, ktoré môžu pomôcť určiť riziko kolapsu dnes. Ide o nerovnomerné rozmiestnenie obyvateľstvo, vzhľadom k dostupným zdrojom. Potom je to klíma, voda, poľnohospodárstvo a energie.

Bohatí vs. chudobní a prírodné zdroje

Problémom je generovanie dvoch kľúčových sociálnych čŕt. Prírodné zdroje a ekonomické rozvrstvenie spoločnosti na bohatých a chudobných. Tieto spoločenské javy hrajú "ústrednú úlohu v charaktere alebo v procese kolapsu". Zaznamenané boli vo všetkých prípadoch kolapsu za posledných päť tisíc rokov.

Ako informuje theguardian.com, vedci došli k záveru, že ich model úzko odráža realitu dnešného sveta. "Zistili sme, že kolapsu je ťažké sa vyhnúť," tvrdia. Varujú, že takto sa civilizácia zničí skôr, ako by to urobila prírodná katastrofa.   

Vedci poukazujú na to, že vhodná politika a štrukturálne zmeny, by mohli odvrátiť zrútenie, ak nie otvoriť cestu k viac stabilnej civilizácii. Kľúčovým riešením je znížiť hospodársku nerovnosť, aby bolo zaistené spravodlivejšie rozdelenie prostriedkov, s čím súvisí výrazne zníženie spotreby zdrojov.

NASA chce podporovaním a financovaním tohto projektu prebudiť vlády a spotrebiteľov, aby si uvedomili, že súčasný stav sa nedá udržať a že zmeny sú nutné okamžite.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu