Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na toto si pri cestovaní so zvieraťom dávajte pozor!

Stretnutie amerického námorníka so svojím psom.
Stretnutie amerického námorníka so svojím psom. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bezpečnosť jazdy autom ľudia často neprispôsobujú dôležitému členovi posádky, a to psovi. Svojich miláčikov nechávajú voľne na zadnom sedadle, alebo ich jednoducho uložia do ochranného autovaku. Takto nesprávne zabezpečené psy môžu byť hrozbou s tragickými následkami pre všetkých cestujúcich.

Ak auto havaruje pri rýchlosti 40 kilometrov za hodinu, zvierací pasažier môže vyvinúť silu rovnajúcu sa 40-násobku svojej váhy. Napríklad nemecký ovčiak, ktorý váži 35 kg, dokáže pri zrážke vyvinúť silu až 1400 kg. Pri náraze môže ohroziť všetko, na čo v kabíne narazí. V nebezpečenstve sú najmä cestujúci, no nezaistený pes môže preraziť čelné sklo a doslova vyletieť z vozidla na vozovku. Takéto riziká môžu byť smrteľné nielen pre zviera, ale aj pre ostatných pasažierov.

Allianz centrum pre technológie (AZT) nedávno predstavilo nový psí crash test, ktorý poukázal na nebezpečenstvo spôsobené nepripútaním psa vo vozidle. Realistické psie repliky boli inštalované v aute na testovacích zariadeniach neďaleko Mníchova v Nemecku. Testovacie vozidlo bolo zámerne riadené proti múru, aby došlo k čelnému nárazu. Max, nezaistený 35-kilogramový nemecký ovčiak, bol po náraze vymrštený zo zadných sedadiel auta do prednej časti, kde rozbil celú palubnú dosku, zlomil riadiacu páku a ohrozil pasažierov sediacich na predných sedadlách. Bobby, šteňa huskyho, bol zabezpečený popruhmi a aj keď narazil do predného sedadla, zostal na svojom mieste v zadnej časti vozidla.

Podľa štúdie skupiny Allianz riadne zaistenie psa zvyšuje šancu na prežitie ostatných cestujúcich počas nepredvídateľnej kolízie. Ďalšou výhodou je fakt, že po náraze vydesené zviera nebude utekať z miesta nehody po vozovke alebo prekážať záchrannej službe pri práci.

Carsten Reinkemeyer, vedúci technológie vozidiel a bezpečnosti v AZT, odporúča psov do 12 kilogramov pripútať postrojom pripojeným k pásu. Väčšie psy by mali cestovať v prepravných klietkach v zadnej časti vozidla, pretože popruhy nemusia stačiť na ich zabezpečenie proti vychýleniu do prednej časti auta, a tak väčší pes môže rozbiť aj predné sedadlo, na ktorom sedí ďalší pasažier.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu