Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Odstrašujúca realita internátov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: PR)

Špina, hrdzavé zábradlia, nevyhovujúce sociálne zariadenia a zastaraný nábytok – aj taká je realita slovenských internátov. Hoci počúvame prísľuby o ich rekonštrukcii, ľudí, ktorí by mali o internátoch vysokú mienku, je ako šafranu a študentom, ktorí bývajú ďaleko od svojich škôl, často niet čo závidieť.

Na stredoškolské a vysokoškolské internáty si na jeseň minulého roka posvietil aj Úrad verejného zdravotníctva, a to práve na základe viacerých sťažností a podnetov na nevyhovujúcu úroveň internátov zo strany verejnosti. Kontroly im dali za pravdu – úrad skontroloval 238 zariadení a uložil 280 uložených opatrení a 12 pokút.

Kontroly boli zamerané najmä na dodržiavanie teploty v interiéroch, vetranie, vykurovanie, dodržiavanie plochy izieb, ich počet v ubytovacích bunkách a základné vybavenie.

Faktom je, že pre väčšinu študentov je pri hľadaní si ubytovania rozhodujúca cena, a tak nezriedka obetujú komfort na úkor peňazí. Internáty sú v porovnaní s prenájmom bytu lacnejšou alternatívou. Kým v prvom prípade študenti zaplatia zhruba od 40 do 100 eur mesačne, prenájom trojizbového bytu najmä vo väčších mestách vyjde aj na viac ako 500 eur bez energií. Byt vychádza drahšie aj v prípade, že ho zdieľa viacero študentov. Napríklad v prípade spomínaného trojizbového bytu pri obsadenosti piatimi ľuďmi zaplatí každý cca 130 eur.

Nevýhodou v prípade internátov je aj ich obmedzená kapacita. Podľa našich informácií už teraz dopyt prevyšuje ponuku. Preto, aby ste sa vyhli zbytočným starostiam na začiatku školského roka, začnite si hľadať ubytovanie čím skôr. 

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu