Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Klimatológ vyzýva: Dám vám bombastickú odmenu, keď dokážete toto!

Klimatológ Christopher Keating z Univerzity v Južnej Dakote ponúka slušnú odmenu za dôkazy proti jeho teórii Zobraziť galériu (3)
Klimatológ Christopher Keating z Univerzity v Južnej Dakote ponúka slušnú odmenu za dôkazy proti jeho teórii (Zdroj: SITA)

PIERRE - Strach priemyselných gigantov z rastúceho povedomia širokých vrstiev obyvateľstva o globálnom otepľovaní začínajú cítiť už nielen klimatológovia. Najnovšie si tých, čo popierajú teóriu klimatických zmien, všimol klimatológ Christopher Keating z Univerzity v Južnej Dakote. Za akýkoľvek dôkaz o tom, že globálne otepľovanie nespôsobujú ľudia svojou aktivitou, ponúkol približne 7,3 tisíc eur zo svojich zdrojov.

Na sociálnej sieti napísal: „Tí, čo popierajú otepľovanie, prehlasujú, že veda je na ich strane, že neexistuje dôkaz o ľuďmi spôsobených klimatických zmenách. Ak je to také jasné, určite sa nájde niekto, kto to dokáže.“ Stačia mu podľa jeho slov aj dôkazy pozlepované z internetu.

Svojou pravdou, a teda všeobecne uznaným názorom väčšiny klimatológov o globálnom otepľovaní spôsobenom človekom, si je Keating istý: „Moje peniaze sú v bezpečí. Odporcovia sú biznismeni, dobrí vo výmysloch a zapieraní.“ Prirovnal ich k tabakovým spoločnostiam, ktoré v polovici minulého storočia vyvíjali zámerný tlak na spoločnosť, aby potlačili nové názory na spojenie rakoviny s fajčením.

Klimatológ vyzýva: Dám vám
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nsf.gov)

Mastnejšiu sumu ale ponúka podnikateľ Steve Milloy, ktorý naopak tvrdí, že „svet sa v skutočnosti posledných 17 rokov ochladzuje“. Dokonca zažaloval vládnu agentúru životného prostredia za strašenie verejnosti. Z pôvodnej odmeny viac ako 110-tisíc eur by teraz za dôkazy o svojej pravde zaplatil okolo 367 miliónov.

Takéto hádky sú však kontraproduktívne. Firmy si neuvedomujú, že klimatické zmeny majú na podnikanie ešte aj iný vplyv. „Naša ekonomika je citlivá,“ hovorí exminister financií Henry Paulson. Poukazuje pritom na fakt, že zvyšovanie hladiny oceánu zničí do polovice storočia pobrežné nehnuteľnosti za miliardy.

Klimatológ vyzýva: Dám vám
Zobraziť galériu (3)

Zároveň vyššie teploty v južanských štátoch zrazia produktivitu v stavebníctve, ako aj v ďalších odvetviach, ktoré potrebujú otvorené priestranstvo. Dopyt po klimatizačných a chladiacich systémoch si v najbližších 25 rokoch vyžiada zvýšenie výkonu zdrojov o 95 gigawattov. Pre porovnanie, atómová elektráreň v Jaslovských Bohuniciach má výkon 1 GW.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu