Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kde by bola ekonomika bez prostitúcie? Prináša miliardy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: wikimedia commons)

LONDÝN – Briti sa spolu s Talianmi nedávno rozhodli započítať do hrubého domáceho produktu aj nelegálne podnikanie ako prostitúciu či predaj drog. Prvé štatistiky sú šokujúce. Čierny trh je doslova motorom ekonomiky.

V obchode s bielym mäsom a drogami sa podľa štatistikov každý rok otočí v prepočte 12,51 miliardy eur. Samotná prostitúcia organizátorom vynesie 6,63 miliardy eur, čo predstavuje až 0,7 percenta celého britského hrubého domáceho produktu. Pre porovnanie, rovnaký objem produkuje celé britské poľnohospodárstvo či hotelové služby a hazardné hry. Prostitúcia dokonca predbehla aj reklamný trh, ktorý vyprodukuje 0,5 percenta celej ekonomiky či realitný trh s 0,35 percentami HDP.

Veľká Británia sa spolu s Talianskom rozhodla započítavať nelegálne aktivity do oficiálnych štatistík výkonnosti ekonomiky koncom mája. Vo viacerých európskych krajinách je to už bežné, napríklad aj v Rakúsku či v severských štátoch. Takáto štatistika bude čoskoro povinná v celej Európskej únii. Uvidíme, k akým číslam sa dopracuje náš štatistický úrad.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu