Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Cikanie do bazéna: Je to nielen nechutné, ale už aj nebezpečné! Čo sa môže stať?

(Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Intímne dilemy trápia aj odborníkov, preto odpovedajú na háklivé otázky skôr, ako sa ich musíte spýtať. Jednou z aktuálnych tém pred letnou sezónou je aj cikanie do bazéna. Ak ste si doteraz hovorili, že na tom predsa nemôže byť nič zlé, mýlili ste sa.

Väčšina ľudí považuje chlór za dostatočný spôsob, akým sa dajú zničiť baktérie vo vode. Je to pravda, akurát aj chlór je len chemický prvok, ktorý reaguje s inými prvkami. Štúdia tvrdí, že 90% močovej kyseliny, ktorá sa nachádza aj v pote, vytvára spolu s chlórom toxické zlúčeniny.

Skupina lekárov dokonca spája astmu a rakovinu močového mechúra s pobytom v dezinfikovaných bazénoch. Voda v nich totiž obsahuje okrem dezinfekcie aj mikróby a iné mŕtve formy života, mieša sa však aj s vlasmi, potom, močou či chémiou z kozmetických prípravkov a opaľovacích krémov.

Ak sa pot a moč zmiešajú s chlórom vo vode, vznikajú zlúčeniny ako trichloramin a chlórkyán. Obe sa spájajú s pľúcnymi problémami či dokonca nervovou sústavou a srdcom. Takže cikať do bazéna je naozaj zlý nápad, poteniu sa už zabrániť nedá.

Takáto vražedná kombinácia desí odborníkov. Prevádzkovateľom bazénov preto odporúčajú vyhnúť sa dezinfekčným prostriedkom so zlúčeninami brómu. Najistejšou cestou je podľa profesora Michaela Plewa odstrániť organické časti vo vode ešte pred pridaním chemických látok, a to recykláciou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu