Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Katastrofálna štúdia: Kríza podľa premiéra končí, desaťtisíce ľudí však zaplatili tú najvyššiu daň

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Deň potom, ako premiér Robert Fico upokojil verejnosť slovami o definitívnom konci ekonomickej krízy, výskumníci z Oxfordskej univerzity vyšli so znepokojujúcou štúdiou. V 24 krajinách Európskej únie, USA a v Kanade sa od roku 2008 zvýšil počet samovrážd o viac ako 10-tisíc! Percentuálny nárast je od roku 2009 v Európe 6,5 percenta.

Na starom kontinente tak v rokoch najhoršej krízy spáchalo samovraždu o 7950 ľudí viac, v Kanade ďalších 240 ľudí a v Spojených štátoch 4750 ľudí. „Existuje dosť pádnych dôkazov, ktoré poukazujú na to, že recesie vedú k zvýšeniu počtu samovrážd,“ tvrdí Aaron Reeves z Oxfordskej univerzity.

Niektoré európske štáty sa však vedia takýmto vplyvom účinne brániť: „Ukazuje sa, že na vládnej stratégii potenciálne záleží.“ Švédska, Fínska a Rakúska sa táto štatistika totiž netýka, lebo investovali do programov na pomoc ľuďom zasiahnutých krízou, a to dokonca aj finančne.

Situácia by sa však mala zlepšiť. „Je to v poradí už tretia prognóza, ktorá potvrdzuje slová viacerých predstaviteľov EÚ, že sme niekde na konci finančnej a ekonomickej krízy, v štádiu oživenia. S ďalšou prognózou príde o niekoľko dní aj ministerstvo financií. Sme v štádiu, kedy minimálne počas nasledujúcich dvoch - troch rokov môžeme počítať s veľmi pozitívnymi trendmi aj výsledkami,“ avizoval premiér Robert Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu