Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Káva a energetické nápoje verzus šport: Čo telu dodá naozajstnú energiu?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Viete, že vás jablko ráno preberie účinnejšie ako šálka kávy? Alebo že vlažná sprcha lepšie osvieži váš organizmus ako studená? O niekoľkých možnostiach, ako dodať telu viac energie, píše francúzsky server Gentside.

Šálka ​​kávy vám ráno nepomôže nabrať silu. Ranná káva sa síce zvyčajne považuje za najúčinnejší prostriedok na odštartovanie dňa v plnej forme, ale nie je najúčinnejším dodávateľom energie. Kofeín vás mentálne povzbudí, ale na fyzický stav nemá takmer žiadny vplyv. Miesto kávy si ráno radšej dajte jablko, ktorého ovocný cukor vám dodá energiu.

Potravinové doplnky nie sú zázračným všeliekom. Cmúľate pastilky s vitamínom C ako cukríky a očakávate, že sa budete cítiť lepšie. Avšak niektoré tieto prostriedky vo vysokých dávkach (železo, horčík, vitamín B a E) môžu byť podľa početných štúdii pre zdravie škodlivé. Namiesto toho, aby ste dodávali vitamíny a ďalšie nevyhnutné látky organizmu umelo, zvoľte prirodzenú cestu.

Studená sprcha stimuluje krvný obeh a zvyšuje svalové napätie, ale zároveň znižuje telesnú teplotu a tým pripravuje telo na spánok. Namiesto toho si dajte sprchu vlažnú, s teplotou 38 stupňoch Celzia, ktorá povzbudzuje organizmus, nie však dlhšie ako desať minút. To je dobrá správa pre zimomravých.

Veľká porcia vám pre získanie energie nepomôže. Aj keď ste v pokušení dať si po poldennom hladovaní poriadne jedlo, nie je to dobrý nápad. Núti to organizmus pracovať viac, ako je nevyhnutné, a tým potom len pocítite ďalšiu únavu. Buďte teda pri jedle rozumní a položte príbor, akonáhle máte pocit sýtosti.

Dlhá obedňajšiu siesta nevedie k odpočinku. Naopak, ste po prebudení z nej ešte viac ospalí a navyše to môže narušiť váš spánkový rytmus. Vyberte si krátku siestu, maximálne 20 minút. Potom zavŕšite deň v plnej forme.

Nepomôže vám ani to, ak budete vynechávať z potravy tuky. Vyhýbanie sa tučným jedlám sa môže stať až posadnutosťou v čase, keď sa chystáte s prichádzajúcim letom obliecť do plaviek. Avšak niektoré mastné kyseliny, ako sú polynenasýtené, omega 3 a omega 6  sú nevyhnutné pre fungovanie mozgu ak i pre obnovu buniek. Miesto obvyklého rýchleho občerstvenia dávajte prednosť potravinám bohatým na polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré si telo samo nevyrába.

Energetické nápoje naozaj energiu nedodávajú. Štúdie agentúry Anses z roku 2012 ukázali, že môžu vyvolať srdcové alebo nervové ochorenia. Nepleťte si však energetické a energizujúce nápoje, ktoré sa vyrábajú pre športovcov.

Šport nevyčerpáva. Ak ste vyčerpaní, keď ste bežali na autobus, nie je to tým, že by vás unavila telesná námaha, ale tým, že dosť netrénujete. Ak je šport spočiatku unavujúci, potom dopamín, serotonín, endorfín a adrenalín, ktoré sa pri ňom uvoľňujú, ovplyvňujú náš stav a dodávajú nám čoraz viac energie. Venujte sa teda pravidelne fyzickej aktivite a telo si postupne na námahu zvykne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu