Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

To je biznis: Výroba Google Glass stojí pár eur, predávajú sa za stovky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: flickr.com)

Krásny dizajn, úžasné funkcie a prestíž. Kto by nechcel mať každú technologickú vychytávku. Neraz stoja stovky eur, tak ako okuliare Google Glass. Ich výroba pritom stojí pár drobných.

Chytré okuliare sú ešte stále vo fáze vývoja, no v polovici apríla ich Google ponúkol na jediný deň na predaj širokej verejnosti. Za 1500 dolárov, čo je asi 1080 eur, si ich mohol kúpiť ktokoľvek, kto chcel pomôcť vylepšiť produkt či začať vyvíjať nové aplikácie v záujme zlepšenia funkčnosti.

To je biznis: Výroba
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Teardown.com)

Jeden exemplár skončil aj v rukách technikov zo stránky teardown.com. Už samotný názov stránky napovedá, čo s okuliarmi urobili – z výrobku otrhali plasty a začali skúmať elektronické súčiastky. Zistili, že najdrahšou súčiastkou použitou v Google Glass je procesor OMAP 4430, ktorý stojí 13,96 dolára (10 eur). Výrobok obsahuje ešte kameru za 5,66 dolára (4,06 eura), displej za 3 doláre (2,15 eura) alebo 16 GB pamäť za 8,18 dolára (5,87 eura). Všetky použité súčiastky stoja spolu 79,78 dolárov (asi 57 eur).

To je biznis: Výroba
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Teardown.com)

Technici z teardown.com síce priznávajú, že ide zatiaľ len o hrubý odhad a výrobok podrobujú hlbšej analýze, no v porovnaní s predajnou cenou pár eur hore-dole nezohráva žiadnu úlohu. Magazín Forbes odhaduje, že za spomínaný prvý a doteraz jediný deň predaja Google získal 50 miliónov dolárov na ďalší vývoj produktu. Nik nedokáže odhadnúť, koľko stál práve vývoj Google Glass a spoločnosť samozrejme do predajnej ceny premietne aj tieto náklady. Podľa očakávaní by však konečná verzia určená pre masový trh mala stáť menej ako 1500 dolárov. Nechajme sa prekvapiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu