Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Záhada vyriešená: Poznáme identitu muža z Nórska, konečne prehovoril!

Mladík pochádza z Česka
Mladík pochádza z Česka (Zdroj: ap.mnocdn.no)

PRAHA - Cudzinec nájdený vlani v nórskej metropole Oslo, ktorý ovláda niekoľko jazykov, ale trpí stratou pamäti, je veľmi pravdepodobne český občan. Povedala to dnes hovorkyňa českého policajného prezídia Eva Stulíková. Ďalšie informácie podľa nej budú zverejnené počas dňa.

Muž so stratou pamäti prehovoril

Muž so stratou pamäti, ktorého našli v Nórsku, privítal správy o tom, že sa k nemu prihlásila jeho rodina v Českej republike. Sám ale tejto informácii stopercentne neverí, napísal dnes nórsky denník Verdens Gang. Dotyčný má veľké obavy z útočníkov, ktorí mu spôsobili minulý rok zranenia. Zmenil preto svoj ​​vzhľad.

"Samozrejme dúfam, že informácia je pravdivá, a že tí ľudia sú skutočne moji rodičia. S istotou ale zatiaľ nič nevieme. Je to iba jeden z tipov, ktorý nórskej polícii prišiel," vyhlásil muž, ktorý rozumie piatim jazykom vrátane češtiny a slovenčiny. "Česká polícia tých ľudí doma navštívila a oni tvrdia, že ma spoznávajú. To je všetko. Dúfam, že som ich syn," dodal. 

Vyšetrovateľ Oyvind Torgersen v stredu neskoro večer nórskym médiám oznámil, že sa českej polícii podarilo identifikovať záhadného najdúcha ako Čecha, ktorého spoznali v ČR jeho príbuzní. "John Smith" sa vraj správu dozvedel od novinárov. "(Nórska) polícia sa mi ospravedlnila za to, akým spôsobom informáciu oznámila," povedal dnes muž. Vyšetrovatelia dnes usporiadajú tlačovú konferenciu, na ktorej by mali zaznieť bližšie detaily k prípadu. Ešte pred ňou sa stretnú s "Johnom" a jeho advokátkou Cathrine Gröndahlovou.

Muž bol nájdený v priemyselnej východnej časti Osla 14. decembra. Bol bez dokladov a na tele mal viaceré poranenia. Prostredníctvom médií poďakoval všetkým ľuďom, ktorí prispeli k zisteniu jeho totožnosti. V posledných dňoch vraj dostal veľa e-mailov od ľudí, ktorých jeho prípad zaujal. "Chcel by som poďakovať všetkým, ktorí prispeli k pátraniu. Mal som strach, že ľudia budú zo mňa robiť blázna, ale všetky boli povzbudzujúce," citoval dotknutého denník Verdens Gang.

Posledné mesiace opísal nalezenec ako "peklo". Nórska verejnoprávna televízia NRK uviedla, že muž zásadne zmenil svoj ​​vzhľad a teraz sa len málo podobá človeku na fotografii uverejnenej v médiách. Okrem iného vraj schudol a zmenil účes . Svoju existujúcu podobu publikovať nechce, pretože sa bojí útočníkov, ktorí ho napadli. Mladík už skôr povedal, že bol okradnutý, zdrogovaný a zrejme dlhšiu dobu zviazaný. "Tí, čo to urobili, sú stále na slobode. Do utorka nevedeli, že som prežil, ale teraz to vedia, vedia, že som v Osle. Nechcem vystavoval svoj ​​život nebezpečenstvu, aby mohli dokončiť to, čo začali," dodal.

Česká polícia potvrdila, že ide zrejme o Čecha

"Je veľká pravdepodobnosť, že ide o českého občana," uviedla Stulíková. Agentúra AFP v noci na dnes s odvolaním sa na nórsku políciu uviedla, že česká polícia muža identifikovala. Jeho totožnosť údajne overila návštevou u jeho rodičov. To však Stulíková odmietla potvrdiť.

Nórska polícia sa v utorok obrátila na verejnosť po dlhých mesiacoch márneho pátrania po identite muža, ktorý bol nájdený v Osle 14. decembra v snehovom záveji. Bol bez dokladov a na tele mal viaceré poranenia. Mladíkovi vo veku 20 až 30 rokov sa hovorilo John Smith. Údajne pozná päť jazykov vrátane češtiny a slovenčiny. Nórska polícia v utorok zverejnila jeho fotografiu v snahe dozvedieť sa o príslušnom viac.

Záhada vyriešená: Poznáme identitu
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: ap.mnocdn.no)

Muž, ktorý meria 187 centimetrov, má modré oči a svetlé vlasy, si vraj nepamätá svoje meno ani nič iné zo svojej minulosti. Nórskej verejnoprávnej televízii NRK ale povedal, že by mohol byť Čech, keďže práve po česky rozumie najlepšie.

Niektoré zo zranení, ktoré mal nájdený muž na tele, naznačujú, že mohol mať dlhšiu dobu zviazané ruky. Okrem toho tvrdí, že bol bezpochyby olúpený a určite sexuálne napadnutý. Polícia už vyšetruje, či sa nestal obeťou trestného činu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu