Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Magnet na bomby: Tento vojak je nezničiteľný, prežil už 17 výbuchov!

Patrick je magnetom na bomby Zobraziť galériu (2)
Patrick je magnetom na bomby (Zdroj: mirror.co.uk)

KÁBUL - Vojak britskej armády Patrick Hyde je buď šťastlivec, alebo naopak veľký smoliar. Stal sa totiž cieľom už sedemnástich bombových útokov afganských povstalcov, všetky ale bez vážnejších zranení prežil. Teraz bol vyznamenaný vojenským krížom za organizáciu prevozu ranených po poslednom z útokov. O jeho príbehu dnes informoval server The Telegraph.

Tridsaťsedemročný Hyde, prezývaný "magnet na bomby", zažil svoj ​​sedemnásty bombový útok v provincii Hílmand na juhu Afganistanu. Jeho jednotka tam sprevádzala afganských vojakov, ktorí sa snažili potlačiť ofenzívu povstalcov.

Keď sa jednotky dostali pod paľbu, snažili sa ustúpiť do neďalekého vojenského objektu. Jeden z Afgáncov však pritom stúpol na nastraženú mínu, len pár metrov od miesta, kde stál Patrick so svojimi kolegami.

Hoci bol po výbuchu sám zranený, začal organizovať pomoc ostatným. Najskôr všetkým zakázal akýkoľvek pohyb, aby zabránil ďalším výbuchom. Svojim podriadeným potom nariadil aby pripravili miesto pre pristátie helikoptéry. Tá všetkých ranených transportovala do tábora Bastion, kde sa im dostalo lekárskej starostlivosti. Všetci prežili.

Aj cez svoje doterajšie skúsenosti chce Henry zostať v armáde. "Nerád sedím za stolom. Chcem byť vojakom. Už viem, na čo si dávať pozor. Skôr sa mi stane, že ma prejde auto, alebo že spadnem zo schodov. Myslím, že umriem naozaj hlúpym spôsobom," povedal otec dvoch detí.

Magnet na bomby: Tento
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: mirror.co.uk)

Celý incident, za ktorého príkladné zvládnutie bol vojak vyznamenaný, sa odohral 19. júla minulý rok. Britské ministerstvo obrany ho ale z bezpečnostných dôvodov zverejnilo až teraz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu