Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

R. Procházka: Ak by Kremničania boli ticho, prišli by o mesto

R. Procházka: Ak by Kremničania boli ticho, prišli by o mesto
R. Procházka: Ak by Kremničania boli ticho, prišli by o mesto

„Banskobystrická župa vyslovila nesúhlas kyanidovou ťažbou v Kremnici!“ Touto novinkou začal svoje stretnutie s občanmi mesta občiansky kandidát na prezidenta Radoslav Procházka. Spolu s aktivistami z občianskeho združenia Kremnica nad zlato sa už osem rokov snaží tejto ťažbe zabrániť. Dávno predtým, než vstúpil do politiky sa zastal občanov, o ktorých chcel rozhodovať štát spolu s developermi. Svoju prezidentskú kampaň začal v piatok práve v tomto starom banskom meste.

Ak by sa v Kremnici začalo povrchovo ťažiť zlato, mesto by to zničilo – takto jednoznačne to vidia miestni. Mesto leží priamo v dobývacom priestore a množstvo hluku a prachu by bolo podľa ľudí na nevydržanie. Klesla by tiež hodnota ich domov a majetku, nikto by sem neprichádzal za turistikou a lyžovaním ako teraz, v meste by zastal život. Roky bojujú proti úradom a ťažiarom. A zatiaľ sa im darí ťažbu odkladať. 

Kremničania podľa R  Procházku dokázali, že má význam bojovať aj proti na prvý pohľad mocným protivníkom. „Nie je čas hádzať flintu do žita. Mať pocit, že keď je proti nám presila – mocenská a vplyvná, treba sa vzdať,“ hovorí R. Procházka. Podľa neho je  Kremnica príkladom toho, že keď má človek dobrý úmysel a šťastie na ľudí, ktorí chcú spojiť sily za účelom spoločného cieľa, dá sa veľa dokázať. „Kremničania majú rovnaký názor na to, ako má vyzerať ch životný priestor a vedia si to presadiť. Ak by ste sa vy, ktorí tu žijete  rozhodli, že tu tú ťažbu chcete, v poriadku. Ale aby ste vy opakovane dávali štátu najavo, že chcete mať svoj priestor usporiadaný inak a štát na to odpovedal – čo je vás do toho, to sami zdá hrozné. Občania nechcú nič špeciálne, len to, aby mohli rozhodnúť o tom najzákladnejšom, na čo majú úplné právo. A to je, aby ich hlas mal váhu. Na to si štát platíme z daní, aby nás chránil v našich nárokoch a právach.“

S Radoslavom Procházkom prišla nielen o ťažbe diskutovať asi šesťdesiatka ľudí z Kremnice a okolia. Pýtali sa o aj na pálčivé témy, hovorili otvorene o korupcii na úradoch, svojvôli mocných, sile peňazí. Procházka vyzdvihol ich vlastný podiel na záchrane ich mesta: „Bojujete dlho, odolávate. Keby ste sa vzdali a rezignovali by ste, ktovie, aká by dnes bola Kremnica. Možno by už nebola.“

Radoslav Procházka pomohol počas osemročného úsilia o oddialenie ťažby zabrániť legislatívnemu  schváleniu vecného bremena. Ak by sa dostalo do zákona, znamenalo by to, že ťažobná spoločnosť by mohla postaviť vrt na akomkoľvek súkromnom pozemku v Kremnici. Tiež pomohol presadiť, aby pri schvaľovaní ťažobných povolení mala v budúcnosti väčšie slovo samospráva.

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu