Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Nemci vo vytržení: Našiel sa legendárny poklad, o ktorom bola napísaná aj opera?!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: berliner-kurier.de)

MAINZ - Amatérsky archeológ v Nemecku našiel zlaté a strieborné šperky a ďalšie cenné predmety z obdobia neskorej antiky. Nález vyvolal špekulácie, či nejde o legendárny poklad Nibelung, ktorý inšpiroval skladateľa Richarda Wagnera ku slávnemu opernému cyklu. Odborníci to síce nepotvrdili, hodnotu objavu však vyčíslili na viac ako milión eur.

Za pomoci detektora kovov si nemenovaný archeológ splnil sen všetkých hľadačov pokladov v lese pri meste Rülzheim na juhu západonemeckej spolkovej krajiny Porýnie - Falcko. Pátral tam však ilegálne a svoj ​​nález, obsahujúci zlaté ozdoby zo šľachtického odevu, strieborné sošky a riad či pozostatky pozlátenej a postriebrenej skladacej stoličky, vydal až pod tlakom úradov. Tie hovoria o mimoriadnom objave celonemeckého významu.

Nemci vo vytržení: Našiel
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: berliner-kurier.de)

Nemci vo vytržení: Našiel
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: berliner-kurier.de)

Nemci vo vytržení: Našiel
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: berliner-kurier.de)

"Časové a miestne zaradenie nálezu zodpovedá epoche ságy o Nibelungoch," pripustil podľa nemeckých serverov oprávnenosť špekulácií hlavný archeológ Porýnia - Falcka Axel von Berg. "Nie sme ale schopní povedať, či skutočne patril k pokladu Nibelung," dodal. Pôvodný majiteľ nájdených predmetov si podľa neho každopádne "žil dobre".

Nemeckí experti nevylučujú, že nálezca už stihol časť tohto "zlata Rýna" nezákonne predať a poklad tak mohol byť ešte väčší. "Miesto nálezu bolo úplne zničené neodbornými zásahmi," povzdychli si archeológovia. Podľa nemeckých serverov muža už od vlaňajšieho mája vyšetruje štátne zastupiteľstvo vo Frankenthale.

Von Berg súdi, že nájdené cennosti mohol pod zem v zhone ukryť ich majiteľ - vysoký rímsky úradník, prípadne šľachtic - alebo zlodeji na začiatku piateho storočia nášho letopočtu, kedy rímsku ríšu desili nájazdy divokých Germánov. Nemecké Porýnie bolo vtedy súčasťou rímskeho impéria.

Pieseň o Nibelungoch je stredoveký hrdinský epos z 13. storočia, ktorý sa v 19. storočí stal nemeckým národným eposom a inšpiroval okrem iného Wagnera k zloženiu opernej tetralógie Prsteň Nibelungov. Podľa tohto eposu zabil bojovník Hagen hrdinu Siegfrieda a ukryl jeho poklad v Rýne.

Európsky veľtok však za mnoho storočí niekoľkokrát zmenil svoje koryto, a tak poklad Nibelung nutne nemusí byť na dne rieky. Ten z lesa pri Rülzheime chcú už v marci predstaviť verejnosti na samostatnej výstave .

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu