Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rok od pádu čeljabinského meteoritu: K Zemi sa blíži ďalší nevšedný úkaz!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: rhysy.net)

PRAHA - Astronómovia očakávajú už tento rok v marci ďalší zaujímavý vesmírny úkaz, ktorý môže súvisieť s čeljabinským meteoritom. Planétka 86039 sa dostane k našej planéte na vzdialenosť približne 50 miliónov kilometrov, čo je dosť ďaleko na to, aby nás mohla ohroziť, ale z astronomického pohľadu dostatočne blízko, aby ju vedci mohli skúmať. A ktohovie, či nás tiež niečím neprekvapí.

Asteroid 86039 patril donedávna k "tuctovým" telesám. Je však zaujímavý tým, že má podobnú dráhu ako čeljabinský meteorit. Priama súvislosť však zatiaľ nebola preukázaná. "Pri všetkých predchádzajúcich meteoritoch nebola dráha vôbec známa, alebo nebola podobná žiadnej známej planétke," povedal ČTK Jiří Borovička z Astronomického ústavu Akadémie vied ČR.

Vlani viedol česko - kanadský vedeckým tím, ktorý určil dráhu čeljabinského meteoritu a jeho pravdepodobnú súvislosť s týmto asteroidom. Obaja vraj boli kedysi súčasťou jedného telesa. Čeljabinský meteorit dopadol vlani 15. februára. Zranilo sa vtedy okolo 1500 ľudí a silná tlaková vlna poškodila v oblasti miliónového Čeljabinska približne 7000 budov. Úrady odhadli spôsobené škody na miliardu rubľov. Explózia uvoľnila približne tridsaťkrát väčšiu energiu ako výbuch atómovej bomby nad Hirošimou v roku 1945.

Tohtoročné priblíženie planétky, ktorá sa na vzdialenosť 50 miliónov kilometrov opakuje raz za sedem rokov, dáva príležitosť študovať napríklad jej zloženie, či je skutočne podobná čeljabinskému meteoritu.

Podľa Borovičku je ťažké odhadnúť, či sa v blízkej dobe prihodí niečo podobné, ako bola explózia meteoritu v Čeljabinsku. "Určite sa niečo podobné stane, ale nevieme kde a kedy. Aby sa so Zemou zrazilo niečo tak veľké, ako bola čeljabinská planétka, ktorá mala zhruba veľkosť 19 metrov, to sa nestáva príliš často," zdôraznil astronóm.

Práve z tohto dôvodu bol podľa neho minulý jav tak výnimočný. Pôvodné odhady tvrdili, že planétka tejto veľkosti sa zrazí so Zemou raz za 100 rokov. Je ale možné, že je to o niečo častejšie, napríklad päťkrát za 100 rokov, doplnil. "Nemôžeme však čakať, že niečo podobné sa stane každý rok," podotkol.

Planétka 86039 ešte oficiálne pomenovaná nebola, hoci ju vedci objavili v roku 1999. Vtedy niesla označenie 1999 NC43. Až keď je dráha planétky dobre známa, dostane oficiálne číslo. V tom okamihu má právo jej objaviteľ navrhnúť aj meno, ktoré musí schváliť komisia. Bežne to tak fungovalo do začiatku 90. rokov minulého storočia, kedy známych planétok bolo málo. Od tej doby ale vďaka veľkým automatickým ďalekohľadom špecializovaným na vyhľadávanie planétok pribudlo objavov, očíslovaných planétok je takmer 400 000. Mená sa tak často podľa Borovičku už nevymýšľajú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu