Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Dúhové Google bojuje proti homofóbii v Rusku: Logo a citácia z Olympijskej charty

Olympijský park v Soči Zobraziť galériu (2)
Olympijský park v Soči (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Uplynuli štyri roky a my tu máme ďalšie zimné olympijské hry. Tentokrát sa konajú v ruskom Soči a potrvajú od 7. do 23. februára. Najväčšiu športovú udalosť si dnes pripomína aj internetový vyhľadávač Google. Ktorý však verejne prezentoval svoj názor na homofóbne zákony a vyhlásenia v Rusku. Olympiáda je miesto, kde diskriminácia nepatrí a vychádza z neho už olympijská charta.

V poradí XXII. zimné olympijské hry sa prvýkrát konajú v subtropickom pásme, a to vďaka špecifickým klimatickým a geografickým podmienkam. Ich dejisko, prístavné a kúpeľné mesto Soči, leží medzi pobrežím Čierneho mora a úpätím Kaukazu.

Olympijské logo od Google tvorí šesť farieb - od červenej až po fialovú. Má znáznorňovať boj proti homofóbii, keďže práve dúhová vlajka je jedným z hlavných symbolov boja za rovnoprávnosť gayov a lezieb. Do loga je zakomponovaných šesť zimných športov vrátane hokeja, lyžovania či krasokorčuľovania. Pod logom navyše pribudla citácia z Olympijskej charty, v ktorej sa píše: "Športovanie je ľudské právo. Každý jednotlivec musí mať možnosť športovať, bez diskriminácie akéhokoľvek druhu a v olympijskom duchu, ktorý si vyžaduje vzájomné porozumenie v duchu priateľstva, solidarity a fair play."

Google sa postavil proti
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: google)

Na zimnej olympiáde nesmie chýbať ani slovenská výprava. Tvorí ju 57 športovcov a povedie ju zjazdová lyžiarka a prezidentka Slovenskej lyžiarskej asociácie Jana Gantnerová. Vlajkonosičom výpravy bude hokejista Zdeno Chára.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu